Анафилактичен шок

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k146
Анафилактичен шок
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
44.00 лв.
Виж ››

Анафилактичният шок е животозастрашаващо състояние, предизвикано от контакт на организма със субстанция, от която е алергичен. При алергия защитните сили на организма започват да произвеждат антитела.

При първия контакт на организма с предмета на неговата алергия в тялото се освобождават мастоцити и полинуклеарни базофили, а процесът се нарича сенсибилизация. Появяващите се симптоми не са опасни.

При втория контакт обаче в организма се отделят силно активни вещества - хистамин, серотонин, простагландини, левкотриени, брадикинини, които предизвикват криза при кръвоносните съдове и нервните клетки, а процесът се нарича анафилактичен шок.

Шокът е животозастрашаващо състояние за организма, при което се нарушава кръвообръщението и снабдяването на мозъка с кислород. Ако не се вземат необходимите мерки, бързо настъпва безсъзнание и смърт.

Причини за анафилактичен шок

Анафилаксия

Основните фактори, които причиняват алергия и следователно анафилактичен шок, са три:

- храни – най-честите храни, които предизвикват алергия, са ядки, морски продукти, яйца, ягоди, млечни продукти;

- животни и насекомиужилването от пчели заема първо място сред алергичните реакции, от които страдат повечето хора. Не малко са и алергичните към домашни животни като кучета и котки;

- медикаменти – лекарствата са третата основна причина, която предизвиква алергична реакция и следователно анафилактичен шок. Най-много хора са алергични към обезболяващите медикаменти. След тях са лекарствата, базирани на йод, и антибиотиците;

Цветният прашец и прах в дома също са алергени за много хора.

Симптоми на анафилактичен шок

Симптомите при анафилактичен шок проявяват в 4 фази, като последните 2 са опасни за живота.

- първа фаза - при този стадий симптомите се отразяват като кожни реакции – кожата се зачервява и заедно с това започва силно да сърби. Появяват се още задух и силни коремни болки;

- втора фаза – при втория стадий кръвното налягане се понижава и дихателните органи започват да отделят гъст секрет, а от областта на гърдите се усещат силни болки;

- трета фаза - тази фаза от анафилактичния шок е опасна за живота, тъй като при нея настъпва инфаркт на миокарда заради лошото кръвоснабдяване на сърцето. Засяга се и централната нервна система, което може да предизвика гърчове и инсулт;

- четвърта фаза – при тази фаза кръвообращението и дишането спират. Заради оток на ларинкса и силен бронхоспазъм артериалното налягане силно спада и болният може да изпадне в кома.

Първа помощ при анафилактичен шок

Всяка една минута, след като човек получи анафилактичне шок, е важна, за да се спаси живата му. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се обадим на Бърза помощ, тъй като навременната лекарска намеса е решаваща.

Ядки

Пострадалият трябва да се остави в легнало положение върху 2-3 възглавници. След това се поставя студен компрес върху гърлото и гърдите. Стегнатите дрехи трябва да се разхлабят и да се свали колана, ако има такъв.

Тялото на пострадалия трябва да се завие с одеяло и да се разговаря с него, за да бъде в съзнание до пристигането на лекарския екип.

Диагностициране на анафилактичен шок

Диагноза се поставя на база настъпилите симтоми и анамнезата за наличието на алергия. Своевременното поставяне на диагнозата е от жизнено значение, тъй като състоянието е животозастрашаващо. Видът на алергията се определя с помощта на кожен и кръвен тест.

Лечение на анафилактичен шок

При анафилактичен шок на болния трябва да се бие адреналин, който да противодейства на алергичните процеси в организма. Адреналинът може да бъде приложен мускулно, подкожно или интравенозно инжекционно, но след специфично разреждане и прецизно дозиране.

Адреналинът се назначава само от медицински лица, а положителният ефект от него настъпва след най-много 20 минути. Допълнителните процедури, които се използват за овладяване на състоянието, са използване на бронходилататорите – помпички за разширяване и отпускане на дихателните пътища, и назначаване на кортикостероиди, които да намалят отока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest