Отпадналост

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k152
Отпадналост
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-18%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.88 лв.
Виж ››

Отпадналост е симптом, при които хората се чувстват непрекъснато уморени. Това може да е резултат от напрежение и стрес в работата, от смяната на сезоните, но може и да е признак на сериозно заболяване.

При отпадналост организмът е изтощен и му е трудно да се възстанови през целия ден. Ако не се вземат нужните мерки, хроничната умора пречи да се извършват дори най-нормалните ежедневни задължения.

Причини за отпадналост

- недохранване - хроничното недохранване или злоупотребата с вредна храна може да предизвика отпадналост. Чувството за умора съпътства страдащия през целия ден и дори консумацията на енергийни напитки като кафе не могат да го ободрят;

- недостиг на витамини – този тип умора се появява най-вече с настъпването на пролетта и есента. Тогава тялото се нуждае от по-голямо количество витамини, за да се адаптира към новия сезон, и ако не ги получи настъпва отпадналост;

- стрес - повечето хора работят под силно напрежение и ако не могат да се справят с него, организмът се стресира и първият симптом е неговата отпадналост;

Умора

- заболяване – хроничната умора е един от първите симптоми на повечето вирусни заболявания. Когато става дума за заболяване, отпадналостта винаги съпроводена с други симптоми, които сигнализират за болестта.

Например при дребната шарка характерните симптоми са отпадналост и висока температура, а при настинката – отпадналост и болки в тялото.

При проблеми с щитовидната жлеза болният също страда от отпадналост, както и при заболявания на стомаха, на сърцето, анемия, грип, както и някои видове рак.

Много често състоянието на отпадналост показва и че не спите добре в резултат на дразнител от околната среда. При бременност също е характерно жените да са уморени повече от обикновено.

Лечение на отпадналост

Ако причината е в недохранването, решението за проблема с отпадналостта е промяна на хранителния режим. Човек трябва да се храни най-малко 3 пъти на ден с основно ястия и поне 2 пъти на ден с лека закуска в малки порции. Задължително в менюто трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци.

При липсата на витамини трябва да направим всичко възможно, за да ги доставим на тялото си. Освен от естествени източници като плодове и зеленчуци витамините могат да се набавят и от хранително добавки, които се продава във всяка аптека.

Когато чувството на отпадналост е съпроводено с депресия и липса на желание за живот, трябва да се посъветвате с психотерапевт, който да ви помогне да се справите със състоянието.

Може да опитате и сами да се заредите с енергия като излизате с приятели, посветите време на любимото си занимание или намерите друг метод, които да ви разсее от проблемите.

Ако състоянието на отпадналост не изчезне до 2 седмици, най-вероятно става въпрос за заболяване. За да се установи кое точно, се следят и придружаващите симптоми, след което лекар трябва да ви назначи нужното лечение.

Здравословно хранене

Пълноценната почивка и достатъчният сън също са важен способ е борбата с хроничната умора. Нужно е също човек да се разхожда поне 70 минути на ден, за да се зареди с енергия.

Народна медицина при отпадналост

Някои храни и билки също могат да облекчат състоянието на отпадналост. Особено полезни са пробиотиците като натуралното кисело мляко, стига да не сте алергични към млечните продукти.

Препоръчителни са билките астрагалус, жълт кантарион, алое, глог, женшен и ехинацея, които укрепват имунната система на организма. Консумацията на плодове и зеленчуци също е задължителна за повишаване на нивата на енергия.

Витамини при отпадналост

Три витамина могат да се преборят със състоянието, ако то не се дължи на заболяване:

- витамин В12 – създава енергия чрез превръщането на въглехидратите в глюкоза. Съдържа се в рибата, млечните продукти и яйцата;

- витамин D – при недостиг на този витамин организмът изпитва отпадналост. Той се доставя чрез излагането на слънчева светлина;

- витамин В5 – предотвратява появява на умора и се съдържа във всеки вид месо, грах, гъби, ягоди, броколи и карфиол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest