Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Инфекции на сливиците

Инфекции на сливиците

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Инфекции на сливиците
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Инфекциите на сливиците се дължат на бактерии или вируси, които са попаднали в тях. Ангина и тонзилит са двете на разпространени възпаления, които се появят при сливиците.

Попаднали в сливиците, инфекцията предизвиква явни промени като органите, разположени в задната част на гърлото, стават зачервени, подуват се и по тях се появяват налепи.

Видове инфекции на сливиците

- тонзилит – инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Развива се при простуда и най-често през есенно-зимния период, когато имунната система на организма е по-слаба;

- ангина - остро инфекциозно заболяване на сливиците, което се характеризира с възпаление и увеличаване на лимфните възли. При ангината също има различни видове – остра, подостра и хронична.

Сливици

Причини за инфекции на сливиците

Бактерии, вируси и гъбички са основните причинители на инфекциите. Най-честият причинител на ангината е кръглата бактерия от бета-хемолитичните стрептококи от група А. По-рядко отговорни за това могат да се окажат кръглите стафилококи.

Инфекцията може да се запали и от утихнало огнище на стара инфекция - кариес или хронична хрема, когато бактериите се разпространят и стигнат до сливиците, предизвиквайки възпаление.

Предразполагащи заразяването фактори са прекалено ниските температури, замърсената атмосфера, отслабването на имунитета, механичните травми на сливиците, алкохолът и тютюнопушенето.

Симптоми при инфекции на сливиците

Симптомите при инфектирани сливици са много характерни и няма как да бъдат сбъркани с друго заболяване. При инфекцията се появяват болки в гърлото и болезнено преглъщане.

Лигавицата на гърлото е зачервена, а сливиците са уплътнени с бели налепи по повърхността им. Състоянието протича с главоболие, загуба на гласа и подуване на лимфните възли.

Ако причинителят на възпалени сливици е вирусна инфекция, то заболяването протича с по-леки симптоми, наподобяващи тези на простудно заболяване. Стрептококовата инфекция на сливиците се придружава с висока температура, лош дъх и силна болезненост, поради гной.

Диагностициране при инфекции на сливиците

При диагностицирането на инфекции на сливиците се прави оглед на сливиците и се назначават лабораторни изследвания, които да докажат инефекциозният причинител. По същата причина се взима и гърлен секрет. След неговото изследване се изготвя антибиотикограма, която определя най-точния медикамент за лечение.

Лечение при инфекции на сливиците

Вирусните инфекции на сливиците се лекуват с различни антисептични лекарства като таблетки за смучене. При бактериалните инфекции задължително се пие антибиотик, като той може да бъде предписан единствено от лекар, които е установил чувствителността на организма към някои медикаменти.

Инхалации

Заедно с тях се предписват и обезболяващи лекарства - парацетамол, ибупрофен, аналгин, тъй като телесната температура се повишава при инфекция.

Препоръчват се и ежедневни промивки, които са възпрепятстват образуването на гной.

Когато инфекциите на сливиците станат хронични, се налага те да бъдат отстранени хирургично, за да не настъпят усложнения.

Усложнения при инфекции на сливиците

Нелекувана или поява на вторична инфекция на сливиците може да доведе до усложнения при средното ухо и синусите. При хроничния тонзилит възникват усложнения като ревматизъм, сърдечни заболявания и тежка бъбречна патология.

Инфекцията от сливиците може да се разпространи и в челюстите, водейки до образуване на абсцес. Гнойната кухина предизвиква силна болка в челюстите, която е придружена с висока температура.

Народна медицина при инфекции на сливиците

При ангината могат да се прилагат няколко билки, които да облекчат състоянието – градински чай за гаргара, казанлъшка маслодайна роза, слез, който се препоръчва, когато ангината е придружена с кашлица и пресипнал глас, и синя метличина.

При тонзилит се препоръчва инхалация. В тенджера се загрява 1 литър вода, а в нея се пускат 2-3 измити картофа с кората. Когато водата заври, към нея се прибавят жълт кантарион, липа и мащерка. Над парата се стои около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest