Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Видове хемолитична анемия

Видове хемолитична анемия

МаринаМарина
Джедай
4687
Хемолитична анемия

Хемолизата представлява преждевременно разрушаване на еритроцитите (червените кръвни клетки). В резултат на това костният мозък не може да компенсира загубата на време, стигайки се до развитието на хемолитична анемия.

Леко изразената форма на анемията може да протича безсимптомно, но тежката е опасна за живота на човека. Тя може да предизвика стенокардия и кардиопулмонална декомпенсация.

Хемолитичната анемия може да се унаследи, приемайки ген от родителите, или да се развие във времето, без да е налице генетична предразположеност. С наследствени хемолитични анемии един или повече от гените, които контролират производството на червени кръвни клетки, са дефектни.

Към този вид анемия спада сърповидно-клетъчната анемия. Тя представлява сериозно наследствено заболяване, при което еритроцитите нямат обичайната кръгло-овална форма, а са с формата на полумесец, на сърп. Тук животът на червените кръвни клетки е намален до 10 – 20 дни от нормалните средно 120 дни.

Таласемиите (Thal-а-SE-ме-AHS) са наследени заболявания на кръвта, при които организмът не произвежда достатъчно от някои видове хемоглобин. Те се срещат по-често при хора, населяващи Югоизточна Азия, при хора с индийски, китайски, филипински, средиземноморски или африкански произход.

При друг тип хемолитична анемия - наследствената сфероцитоза, е налице дефект в обвивката на еритроцитите, които живеят и по-кратко време. Сфероцитозата се среща сред хората със северно-европейски произход.

Овалоцитозата също е причина за развитието на хемолитична анемия. Тук е налице дефект отново в мембраната на еритроцитите, при което те имат елипсовидна форма. Продължителността на животът им е по-къса.

Срещат се още Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназна (G6PD) недостатъчност, при която еритроцитите, влизайки в контакт с определени вещества (лекарства, инфекции, храни и други), се разкъсват.

При придобитите хемолитични анемии червените кръвни клетки може да са нормални, но някои заболявания или фактори да карат тялото да ги унищожава.

При имунната хемолитична анемия имунната система на тялото унищожава еритроцитите. Трите основни вида имунна хемолитична анемия са автоимунни, алоимунна и предизвикана от лекарствени средства.

Причини, довеждащи до развитието на хемолитична анемия, са и промени в малките кръвоносни съдове, хемодиализа, прееклампсия, еклампсия, злокачествена хипертония, случаи на тромботична тромбоцитопенична пурпура и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest