ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Периодонтит и неговите симптоми

Периодонтит и неговите симптоми

МаринаМарина
Джедай
46818
периодонтит
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Периодонтитът представлява възпаление около зъба. Инфекциозният процес тук е сериозен, довеждайки до увреждане на меките тъкани и костите, които поддържат зъба. А под периодонт се разбира тъканите около зъбите, тези които ги поддържат.

Нелекуваният възпалителен процес може да доведе до загуба на зъби, също се повишава риска от инсулт, инфаркт и други.

Най-честата причина за развитието на периодонтит е бактериалната плака, развиваща се върху повърхността на зъбите. По тази причина е важна ежедневната хигиена на устната кухина, за да се предотврати натрупването ѝ.

Симптомите, с които се характеризира заболяването, са възпаление и оток на венците. Те стават ярко червени, понякога дори лилави и са много болезнени при допир. В един момент те се изтеглят надолу, с което зъбите изглеждат по-дълги.

Понякога е налице и гной между зъбите, както и кървене. Често срещан е и металният вкус в устата и лошия дъх. Постепенно зъбите започват да се клатят, стигайки се до тяхната загуба.

Остър периодонтит

Рискови фактори за развитието на периодонтит са тютюнопушенето, диабет, СПИН. Също жени, преминаващи през различни периоди от живота, свързани с хормонални промени (пубертетът, бременността, менопаузата), са рискова група за развитие на заболяването.

Злокачествените заболявания също се смятат за рисков фактор, както и приемът на някои медикаменти. Не бива да се забравя и за генетичната предразположеност.

Различават се остър периодонтит, при който болният се оплаква от постоянен, спонтанен, локализиран зъбобол, като болката се усилва нощем, както и при дъвчене на твърда храна.

Острият гноен периодонтит се изявява със силна болезненост при докосване на зъба и пулсираща болка. Телесната температура понякога се повишава до 38 градус, а подчелюстните лимфни възли се увеличават и стават болезнени при допир.

Хроничният периодонтит обикновено е неболезнено състояние, при което върховата част на зъбния корен е хронично възпалена. Обикновено се развива се след остър периодонтит или след хронична травма и се откриват най-често след рентгеново изследване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest