Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Простудни заболявания

Простудни заболявания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190136
простудни заболявания

Простудните заболявания представлява състояния, които се пораждат при излагане на тялото на по-ниски температури и атакуването му от различни вируси.

Под въздействието на ниските температури някои процеси в организма се променят, а това води до понижаване на имунната система. Отслабеният имунитет пък е добре дошъл за вирусите, които се опитват да нападнат тялото по всевъзможен начин.

Симптоми за простудни заболявания

Сигналите, които подсказват за наличието на простудни заболявания, са чувство за студ, замайване, парене в очите, главоболие, запушен нос, отпадналост, кашлица, поява на секрет в носа, отделяне на храчки, повишаване на температурата, болки в мускулите, лош дъх, затруднено преглъщане, болки в ушите, болки в гърлото, загуба на апетит, раздразнителност и др.

Причина за простудни заболявания

Простудните заболявания се причиняват най-вече от вируси, които се разпространяват по въздушно-капков път. Което ще рече, че по време на студените месеци, когато нашият имунитет е значително по-слаб, можем да бъде нападнати от вирус дори само при разговор с друг човек. Шансовете да се заразим с вируса се увеличават значително, особено когато друг болен кихне или се изкашля в наше присъствие.

Видове простудни заболявания

Едно от популярните простудни заболявания, които ни застрашават през студените зимни месеци, е грипът, известен като инфлуенца. Той представлява остра инфекция на дихателните пътища. Първоначално засяга носа и гърлото, но може да достигне и до белия дроб. От това заболяване страдат много хора на всякаква възраст. Ако срещу него не се вземат мерки навреме, то може да причини сериозни здравословни проблеми.

Простуда

Сред често срещаните простудни заболявания е настинката. Заболяването се свързва с възпаление на горните дихателни пътища и се причинява от РНК и ДНК вируси. Това състояние се наблюдава седмица-две, след което отшумява. То се характеризира с отделяне на секрет от носа, отпадналост и кашляне, но симптомите се проявяват по-плавно.

Пневмонията също е заболяване, от което трябва да се пазите през зимата. Тя представлява възпаление на белите дробове, което може да бъде причинено от различни вируси. Състоянието протича в кашлица, болки в гърлото, задух, треска, висока температура, изпотяване, пребледняване.

Диагностициране на простудни заболявания

Простудните заболяния се идентифицират от лекаря на базата на оплакванията, които пациентът има, а също и след преслушване на белия дроб. Понякога, при по-противоречиви симптоми, лекарите извършат и други тестове, с които да елиминират възможността за поява на други заболявания.

Може да се наложи взимане на секрет от задната час на гърлото или носа. За тази цел медицинското лице използва памучен тампон. След това пробата се дава за изследване. Не е изключено да се извърши и рентгеново изследване.

Лечение на простудни заболявания

Добре е да се вземат мерки още при първата проява на посочените симптоми. Ако си дадете почивка, ограничите консумацията на алкохол и цигари, но пък засилите приема на топли течности, моментално ще почувствате подобрение. Междувременно можете да засилите консумацията на плодове и да се поддържате най-вече към вегетарианска диета.

За облекчаване на кашлицата лекарят ще ви предпише сиропи или други препарати и смучещи таблетки и бонбони. Могат да се ползват и медикаменти за понижаване на температурата, които се вземат от аптеката и без рецепта. При леки състояния симптомите отшумяват и с помощта на прахчета срещу настинка. Приемът на витамини А, витамин С, витамин Е и цинк също е добро решение.

Ако носът ви е запушен, ще можете да решите проблема с капки за нос или употреба на мехлемчета. Препоръчително е, докато трае лечението, болният да ограничи социалните си контакти с други хора, за да не разпространи вируса. В случай че състоянието се влоши, вашият лекуващ лекар може да ви изпише и антибиотици и антивирусни препарати.

Настинка

Народна медицина при простудни заболявания

Народната медицина предлага широка гама от методи, които могат да се използват за справяне с простудните заболявания. Препоръчва се болните да се намажат с ракия или спирт. Също така могат да поставят на челото си компрес с оцет.

Практиката показва, че простудните заболявания могат много лесно да се преборят с прием на билкови чайове. Особено подходящи за целта са билки като мента, жълт кантарион, невен, лайка, мащерка.

Препоръчва се още консумацията на лук, чесън, шипки, джинджифил, черен пипер, синап, канела, мед, лимони и грейпфрут. За отпушване на носа може да се приложи ароматерапия, като най-подходящо за целта е маслото от чаено дърво.

Профилактика на простудни заболявания

За да се предпазите от простудните заболявания, на първо място трябва да поддържате имунитета си в добро състояние. Това може да стане като се храните пълноценно. Нека менюто ви съдържа пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти, яйца, риба, плодове и зеленчуци.

През зимните месеци не забравяйте и да се обличате добре. Отделяйте време за почивка и разтоварване от стреса. Грижете се за личната си хигиена и не забравяйте да носите със себе си антибактериални продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest