Проктит

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190112
Ректум
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Проктитът представлява ограничено възпаление, засяга лигавицата на ректума и води до неприятни и сериозни оплаквания в тазовата кухина. Ректумът, известен още като право черво, се явява последната част от дебелото черво.

Неговата основна функция е да складира натрупаната фекална маса. Проктитът е състояние, което засяга както мъжете, така и жените. Обикновено засяга хора, навършили 30-годишна възраст.

Причини за проктит

Причините за развитието на проктит не са напълно ясни на учените, но все пак се предполага, че възпалението на ректума може да има нещо общо с няколко основни фактора. Сред тях са хламидийна инфекция, болест на Крон и трихомониаза. Не е изключено заболяването да се дължи на алергична реакция, радиационно облъчване, травма на лигавицата на ректума, наличие на тумори в областта, трудно изхождане.

Възможни предпоставки за появата на проктит са още понижаването на имунитета, лошото качество на живот, приемането на вредна и небалансирана храна (най-вече прекомерната консумация на пикантни ястия), генетичната обремененост, злоупотребата с алкохол и цигари, заседнал начин на живот, инфектиране с шигели, паразити, хламидии, бактериални ендотоксини и др.

Ако проктитът не се лекува, той може да допринесе за развитието на други болести в областта, включително заболявания на ректума и съседните органи, поява на хемороиди, анални фисури, цистит, простатит, вулвовагинит и др.

Симптоми на проктит

В много от случаите проктитът може да протече без силна изява на някакви симптоми. Това е причината болният да отлага посещението при лекар или дълго време да не си дава сметка, че се нуждае от консултация с медицинско лице.

В даден момент обаче могат да се проявят малко по-стряскащи сигнали като кървава диария, напрежение в ануса, известна болезненост, промяна на цвета на изпражненията. По-рядко се наблюдава усещане за парене и сърбеж.

Проктит

Видове проктит

Познати са две основни разновидности на проктит - остър и хроничен. Острият проктит се проявява неочаквано и внезапно. Придружен е с температура, втрисане, фалшиви позиви за изхождане, чувство на тежест в правото черво и необичаен дискомфорт.

Острият проктит не е особено често срещано явление, но за сметка на това веднъж появи ли се, протича с доста неприятни усещания. Той може да се проявава под различни форми и протича със зачервяване на лигавицата не ректума, образуване на гной, точковидни кръвоизливи, поява на слуз, ерозия на лигавицата и др.

Хроничният проктит от своя страна се среща значително по-често. Той засяга пациенти в млада възраст и повлиява тяхното самочувствие и социално поведение. Обхваща най-вече представителките на нежния пол до тридесет години. То може да се прояви като остро възпаление, но по-късно изявата му е по-скоро хронична.

Много често е предшествано от чревна инфекция, неправилно хранене и простудни заболявания. Протича със сърбежи в аналната област, парене и образуване на слуз. Други симптоми, които могат да подсказват за него, са кръв в изпражненията и поява на кръв в изпражненията.

Диагностициране на проктит

Ако забележите, че имате дори и само част от симптомите, задължително вървете на преглед при лекар. Предприемането на домашно лечение може за момент да приглуши неприятните усещания, но със сигурност няма да реши проблема. Освен това бабините илачи понякога могат само да влошат здравословното ви състояния.

След като лекарят разговаря с пациента за оплакванията му, той извършва физикален преглед. Установяват се също така типичните промени в изпражненията на болния. От значение и както ще покаже ендоскопската находка. Напоследък специалистите опитват да изобразят цифрово клиничната и ендоскопската активност на проктита.

Този метод би могъл доста да помогне при лечението на заболяването. Наблюдават се и се записват броя на изхожданията през седмицата, случаите на поява на кръв във фекалната маса (отново за седмица), цялостното усещане на пациента, стойностите на телесната му температура, наличие на болки в корема и други показатели.

Лечение на проктит

Тъй като медиците не са напълно наясно още с характера на заболяването и с неговия първопричинител, не съществува лечение, което да е общовалидно за всички форми на проктит. Ако възпалението не протече остро, могат да се използват консервативни средства. Ако е налице опасност от усложнения, се налага болният да бъде хоспитализиран.

Междувременно лекуващият лекар може да предпише употреба на медикаменти, имащи антивъзпалителен, болкоуспокояващ и имуносурпресивен ефект. При някои случаи /най-вече при гнойни усложнения/ се налага и употреба на антибиотици. При тежки усложнения се назначава и оперативна намеса. Прогнозата на болестта невинаги е благоприятна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати