Кожни лезии

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190372
Кожни лезии

Кожните лезии представляват участъци от кожата, които са увредени. Това състояние може да бъде причинено от редица фактори.

Лезиите по кожата се образуват във всяка възраст на човек и могат да засегнат представители и на двата пола.

Ако не се лекуват, те, както и техният първопричинител, могат да причинят не само сериозен дискомфорт на пациента и трудности в общуването му с други хора, но и тежки здравословни проблеми.

Симптоми за кожни лезии

Кожните лезии могат да се появят по всяка част на тялото. Те представляват участъци с увредена кожа, имащи различна форма и големина. Увредената тъкан се различава по цвят с останалите части от тялото. Тя е възпалена и болезнена. Засегнатото място е подуто и образуващо секрет. Нерядко болният усеща сърбеж и парене в областта.

Понякога кожните лезии могат да наподобяват язвички по кожата и от тях да изтича кръв. Възможно е върху засегнатия участък да се образува налеп или коричка по-тъмен цвят. Понякога проблемните тъкани се възстановяват от само себе си, но друг път - не.

Кожните лезии са съпроводени от други симптоми, които подсказват за наличието на дадено заболяване в организма. Например повишена температура, отпадналост, болки на дадени места, нарушена трудоспособност.

Причини за поява на кожни лезии

Предпоставките за кожните лезии могат да са от всякакво естество, като невинаги факторите, които ги причиняват, са от толкова сериозно естество. Така например след продължително излагане на слънце през лятото се случва участъци от кожата да бъдат зачервени, болезнени, по-топли.

На повърхността на кожата могат да се появят мехури, които се разкъсват. Причина за кожни лезии може да е и фотодерматозата, която се явява слънчева алергия.

Слънчево изгаряне

При нея дори при умерено излагане на слънце по кожата се появяват възпалени участъци с малки мехурчета, които от своя страна са изпълнени с течност. По-късно засегнатата зона се покрива с коричка, а по-късно се образува белег, който може да се сравни с белезите от варицела.

Други причинители на кожни лезии могат да са акне, антракс, ангиосарком, болест на Бехчет, ХИВ, импетиго, уртикария, чума, сарком на Капоши, диабет, левкемия, сифилис, венозна недостатъчност и др. Понякога лезиите се дължат на изгаряне, хранително отравяне, химическо отравяне, недостиг на протеини и ментални проблеми.

Лезиите по кожата, най-вече кървящите, в никакъв случай не бива да бъдат подценявани, защото те могат да са сигнал и за едно много сериозно заболяване, каквото е ракът на кожата. Трябва да знаем обаче, че при наличие на такава болест лезиите се характеризират с несиметрична форма.

Припомняме, че кожният карцином представлява злокачествено новообразувание по кожата. Той се появява най-вече след продължително и непрекъснато излагане на силно слънце. Сред лицата, които са най-застрашени от него, са пушачите и хората със светла кожа.

Диагностициране на кожни лезии

При наличие на кожни лезии е необходимо да се потърси мнението на компетентен дерматолог. След като огледа болезненото място и се информира за оплаквания на болния, той може да постави диагноза веднага или да назначи провеждане на допълнителни изследвания.

От важност за лекаря са фактори като пряко излагане на слънчеви лъчи, алергия към дадени продукти или медикаменти, фамилна обремененост и автоимунни заболявания. Възможно е лекарят да препрати болния и към друг специалист. Не е изключено да се наложи и извършването на кожна биопсия.

Тя представлява манипулация, при която се взема материал от кожата, за да бъде изследван. Материалът може да бъде взет чрез различни способи, като те зависят най-вече от големината, формата и месторазположението на кожните лезии.

Пробата от кожата се слага в съд, който съдържа формалдехид или физиологичен разтвор. Кожната биопсия е отличен метод за ранното и сигурно диагностициране на голяма част от кожните проблеми.

Лечение на кожни лезии

Лечението на кожни лезии се състои най-вече в преборване с техния първопричинител. За целта болният приема антибиотици или се подлага на операция. Може да се наложи също така да третира засегнатите места с нестероидни противовъзпалителни средства.

Те облекчават възпалението, като междувременно не влияят на механизмите на автоимунната система. Възможно е лечението да включва и прилагане на кортикостероиди, които са силни противовъзпалителни средства.

Благодарение на тях се премахва подуването, зачервяването и болката. Ако заболяването бъде установено навреме и болният започне лечение, прогнозите са обнадеждаващи и пациентът може да води отново нормален начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лазар
Лазар
19.11.2015 11:06
Благодаря за информацията!Беше полезна във връзка с мой проблем
0
0