Антракс

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190336
Антракс
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Антракс представлява остро инфекциозно заболяване, което е известно у нас още като синя пъпка и сибирска язва. Болестта се явява остро заразна и се отличава с доста тежка интоксикация. Антраксът се разнася основно чрез труповете на заразени и умрели животни.

Човек може да се инфектира със заболяването при контакт със засегнато животно, месо, почва или предмет, имали контакт с източника на зараза. В голяма част от случаите преносители на антракс биха могли да станат овце, кози, крави, магарета, зайци, мечки, гризачи, лисици и др.

История на антракс

Оказва се, че заболяването е върлувало по нашата планета още преди повече от тридесет хиляди години. Това се доказва от намерените спори на бацила, който го причинява, в мумифициран мамут в Якутия. Смята се, че през Древността антраксът е върлувал в Древен Египет, Гърция и Сирия.

Предполага се, че именно това заболяване се описва в текстове от Библията, както и в съчинения от Омир и Вергилий. През последното хилядолетие той се разпространява на много места по света, включително Америка, Русия, Европа и Австралия. Има сведения, че в миналото болестта е върлувала и по нашите земи.

Причина за антракс

Причинител на това заболяване е бацилът Bacillus anthracis. Тази бактерия се отличава с пръчковидна форма и с невзискателност към съществуване. Bacillus anthracis се развива при температура от 35-36 градуса, като може да се множи в рамките на 15 до 40 градуса.

Бактерията може да образува спори, които също са доста устойчиви към влиянието на околната среда, като тези спори могат да се запазят в почвата години наред. Съществува практика същите да бъдат употребявани и като биологично оръжие.

Видове антракс

Симптомите, които биха могли да подсказват за антракс, се определят най-вече от вида на заболяването. В зависимост от протичане на болестта се разпознават следните разновидности:

- кожен антракс - това може би е най-честата разновидност на заразата. При нея нея спорите на Bacillus anthracis успява да премине през увредена кожа. Кожният антракс се характеризира с оплаквания като главоболие, отпадналост, висока температура, втрисане, сърбеж и поява на кожни лезии. Последните се разполагат по откритите част на тялото. В началото се забелязва образувание, подобно на пъпка, което предизвиква сърбеж. С течение на времето то се разраства, а около пъпката се образуват малки мехурчета, пълнени с кървава течност. Около засегната зона се появява зачервяване оток. Когато балончетата се спукат, областта се покрива от мъртва тъкан със синкав цвят;

- гастро-интестинален антракс - тази разновидност се наблюдава, след като болният погълне спори на антраксната бактерия чрез храносмилателния тракт. При нея е налице хеморагично-некротично възпаление в областта на фаринкса, както и при стената на тънките и дебелите черва. Процесът тече успоредно с оплаквания като гадене, безапетитие, повръщане на кървави материи, поява на кървава диария, болезненост в областта на корема, образуване на лезии;

- инхалаторен антракс - той се появява след вдишване на спори от Bacillus anthracis. Вследствие на заразата започва хеморагично-некротичо възпаление на дихателните пътища и белия дроб. При инхалаторния антракс се появяват сигнали като висока телесна температура, отпадналост, болезненост в областта на гърдите и мускулите, дихателна недостатъчност, кашляне, отделяне на кървав секрет и др.

Диагностициране на антракс

Още при начална проява на изброените симптоми незабавно трябва да се потърси специализирана медицинска помощ. Лекарят идентифицира болестта благодарение на клиничната картина и епидемиологична информация. При разговор с пациента той проверява дали болният контактува често с животни и има ли досег до животински продукти.

От значение за диагнозата е и дали пациентът е посещавал зони, където върлува антракс. За още по-голяма сигурност се прави микробиологично изследване на кръв, секрет и кожни лезии. При затруднение в диагностицирането е възможно провеждането и на други специализирани изследвания.

Лечение на антракс

При евентуално съмнение за боледуване от антракс, курсът на лечение трябва да стартира възможно най-скоро. Лечението обикновено изисква приема на широкоспектърни антибиотици и то във високи дози. Много често се налага курсът на лечение да продължи доста време. Лечението се назначава най-вече в зависимост от характера на антракса.

Профилактика на антракс

Ваксина

Профилактика на антракс включва комплекс от дейности. На първо място, при отглеждане на животни редовно трябва да се почистват, обезпаразитяват и проветряват помещенията, където добичетата пребивават.

Поддържането на добра хигиена, включващо дезинфекция на ръцете след контакт с каквото и да било животно, също е от голямо значение.

Не забравяйте също така, че при наличие на болно животно незабавно трябва да уведомите ветеринарен лекар. Вече има създадени и ваксини, предпазващи от антракс, така че и този способ може да бъде взет предвид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати