Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Неврологични заболявания

Неврологични заболявания

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Неврологични заболявания

Неврологичните заболявания засягат централната и периферна нервна система. Понякога те са наследствени, а друг път се дължат на възпалителни процеси в тялото. Ранното диагностициране е изключително важно за ефективното лечение на неврологичните заболявания.

Видове неврологични заболявания

- Паркинсон – прогресивно невродегеративно заболяване, което се проявява най-вече при хората над 55-годишна възраст. При Паркинсон се увреждат клетките, които синтезират допамин в човешкия мозък;

- Множествена склероза – възпалително автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система, увеждайки бялото вещество в нея. По този начин се забавя предаването на нервни импулси;

- Деменция - болестно състояние, при което се нарушават висшите корови функции в човешкото съзнание. Първо се засяга паметта, след което концентрацията и емоциите, отразявайки се на ежедневните дейности на болния;

- Невралгия - заболяване на периферните нерви, започващо с внезапна и силна болка, която постепенно се разпространява по цялото тяло. Болката може да трае между няколко секунди и няколко минути;

- Полиневрит – заболяване на нервите, което е причинено от инфекция или алергична реакция. Засяга нервните стволове на гръбначно-мозъчната система;

- Невролипидоза – наследствено заболяване, което се характеризира с дефицит на лизозомни ензими и натрупване на липиди в лизозомите на мозъчните неврони.

Причини за неврологични заболявания

При Паркинсона все още не е ясна точната причина, която провокира заболяването. За сега е известно само, че генетичната предразположеност се оказва фактор при развиването на болестта.

Множествената склероза засяга най-вече жените от бялата раса и при нея също не е напълно сигурно какво я провокира. Разглеждат се обаче фактори като наследственост и вирусни инфекции.

Най-често деменцията е наследствено заболяване, но може да се появи и при хора с наднормено тегло, при пушачи, диабетици, алкохолици и при хора, болни от хипертония или атеросклероза.

Невралгията се появява след травма или възпаление, в резултат на които се притиска или дразни нерв в тялото.

Невролипидозата е наследствено заболяване

При полиневрита възпаление или инфекция са засегнати група от нерви. Причината за появата му могат да бъдат бактерии и вируси, попаднали в тялото в резултата на бъбречни- или чернодробни заболявания. Приемът на токсични съставки като алкохол също може да предизвика състоянието.

Симптоми на неврологични заболявания

Първите симптоми, с които се проявява Паркинсона, са болки в рамената, врата и лека скованост. След време се появяват и типичните признаци на неврологичното заболяване – неконтролируемо треперене, забавени движения, по-бавен говор и нестабилна походка.

Двигателните и сетивни нарушения са най-ясните симптоми за множествена склероза. Болния изпитва слабост в ръцете и краката, както и изтръпвания. Появяват се още и проблеми със зрението и проблеми със задържането на урина.

Деменция

Проблемите с паметта са първия сигнал за развиваща се деменция. Нормално е човек да забравя някои събития след определен период от време, но при деменцията става въпрос са засегната способност на цялостната функция на паметта, така че болният да не помни дори близките си.

В зависимост от това къде е засегнатият нерв, невралгията сигнализира чрез силната болка на съответното място.

Болните от полинервит изпитват обща отпадналост и повишават телесната си температура. С развитието на болестта мускулните им групи се обхващат от пълна парализа.

При невролипидозата симптомите са едни от най-тежките признаци, сигнализиращи заболяване – епилепсия, слепота и парализа.

Диагностициране на неврологични заболявания

За поставянето на правилната диагноза при неврологичните заболявания е много важно да се проучат конкретните симптоми, за не се сбърка състоянието с друга болест.

Назначават се неврологичен преглед, електрофизиологични изследвания, ликворологично изследване и провеждане на магнитнорезонасно изследване.

Лечение на неврологични заболявания

От голямо значение при Паркинсон е да започне ранното лечение. Първоначално се прилагат медикаменти, които предпазват по-нататъшното увреждане на клетките и които помагат на организма да синтезира допамин.

При множествената склероза лечението протича с прием на кортикостероиди с периодите на пристъпи и с имуномодулатори и имуносупресори през останалото време.

Някои видове деменция се подлагат на частично лечение, но за повечето от тях все още не е открит лек. Прилаганите медикаменти зависят от фазата, в която е открито неврологичното заболяване.

Невралгията се третира с медикаменти, физиотерапия и иглотерапия.

Лечението при полинервит е жизнено необходимо, тъй като усложненията от него могат да предизвикат тежки дихателни и сърдечно-съдови разстройства, водещи до смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest