ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при болестта на Паркинсон

Симптоми при болестта на Паркинсон

МаринаМарина
Джедай
46820
паркинсон
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Болестта на Паркинсон представлява нарушение в движението на човека, което прогресира във времето. Често в началото пациентите забелязват чувство на слабост, затруднено ходене, както и схващане на мускулите. Други откриват тремор на главата и ръцете.

Симптоматиката при всеки човек е различна, започва с различен темп и може да бъде лека или тежка.

Понякога симптомите на болните от Паркинсон са налице само в едната половина на тялото и чак след време се появяват и в другата.

Характерен ранен симптом е промяната в ръкописа, който става по-дребен от обичайното. Може да се наблюдава още загуба на обоняние, проблеми със съня, запек, прегърбване в изправено положение.

Основните симптоми, навеждащи към болестта на Паркинсон, са забавени движения на тялото, особено ходенето и движенията в леглото. Откриват се и намален израз на лицето, забавено мигане и монотонен говор. Също триенето на палеца и показалеца на ръцете в покой е много характерно за това заболяване.

Мозък

Хората с Паркинсон се сблъскват и със затруднено изправяне от седнало положение, изгърбен прав стоеж на тялото. Също се стига до замаяност и прималяване при изправянето (ортостатична хипотония).

Наблюдават се общи забавени движения, наречени още брадикинезия. И така с времето дори лесни задачи от ежедневието стават непосилни за болните от Паркинсон.

Заболяването се характеризира и със скованост на тялото, която може да се появи във всяка част от него. В последствие се стига до ограничение в движението на определени части от тялото, причиняващи болка. Налице са и проблеми с преглъщането в по-напредналата фаза на развитие на болестта.

Говорът може да стане забързан или забавен, налице е и колебание преди започване на разговор. Проучвания показват, че помощ от специалист може да помогне в регулирането и подобряването на речта.

Медикаментозно се приемат и заместители на допамина, който при пациентите с Паркинсон е с намалена концентрация в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, като повишената или понижената му концентрация може да доведа до неврологични и психични заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest