Нацепване на кожата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190298
нацепена кожа
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Нацепването на кожата представлява състояние, при което се наблюдава по-дълбоко напукване на най-външния слой на кожата. Това явление може да засегне кожата на различни части по тялото, но в повечето случаи се наблюдава най-вече по горните и долни крайници.

Нацепването на кожата може да обхване хора на различна възраст, но обикновено се проявява предимно при по-възрастните пациенти, като еднакво уязвими са представителите и на двата пола.

Нацепването на кожата може да бъде породено от различни причини и от това зависи как то ще протече. Обикновено напукването на повърхностния слой на кожата е болезнено. Засегнатата материя е суха, зачервена, възпалена, изпръхнала, сравнително по-твърда от останалата здрава кожа. Възможно е кожната деформация да е съпроводена от кървене и поява на мехурчета.

Причини за нацепване на кожата

Както става дума вече, нацепването на кожата може да се дължи на много фактори, някои от които сериозни, а други - не толкова. Така например носенето на неудобни обувки, включително сандали и джапанки, в даден момент може да причини неудобство и да доведе до деформиране на кожата.

Извършването на тежка физическа работа без носене на предпазни ръкавици също би могло да доведе до увреждането на кожата. Ако кожата на ръцете е по-нежна, тя би могла да понесе зле контакта с перилни и почистващи препарати. От друга страна такава кожа, може да се нацепи и при излагане на по-ниски температури или при ветровито време.

В същото време обаче нацепването на кожата на крайниците или на други части от тялото може да е признак за наличие на заболяване. Много често основен виновник за това явление е дерматитът. Той представлява възпаление на кожата, отличаващо се с подуване, зачервяване, сърбеж, парене, напукване и кървене. Дерматитът протича като алергична реакция към дадено вещество, но много често е трудно да се открие, кое е то.

Понякога нацепването на кожата може да се дължи и на псориазис. Тази хронично-рецидивираща дерматоза се отличава образуване на изменения по кожата или така наречената псориазна плака. Тази плака се явява зачервена кожа, притежаваща кожен релеф, върху който се наблюдават белезникави люспици. Псориазни плаки могат да се срещнат по лактите, коленете, окосмената част на главата и др. Състоянието зависи от климатичните особености и от някои генетични фактори.

Ихтиозата също е заболяване, протичащо с нацепване на кожата. Ихтиозата спада към наследствените заболявания. Учените смятат, че се дължи на генетичен дефект. При нея напукването е предшествано от загрубяване на кожата и поява на люспи. Съществуват повече от двадесет разновидности на това състояние.

Нацепването на кожата между пръстите по краката обикновено се дължи на микоза. Микозата представлява кожна гъбична инфекция, причинена от микроорганизми. Гъбичките по краката се развиват при наличие на влажна и топла среда. Преди да настъпи напукването на кожата в увредените участъци, пациентът забелязва сърбеж, боцкане, лющене. Това заболяване засяга хора, при които се наблюдава често потене на краката, както и такива, работещи във влажни и непроветриви места.

Други първопричинители на нацепване на кожата могат да бъдат синдром на Сьорген, захарен диабет, хипотиреоидизъм, наднормено тегло, недохранване, липса на витамини и др.

Диагностициране на нацепване на кожата

Ако забелязвате, че кожата на определена част от тялото ви често се напуква, зачервява и дори кърви, е добре да потърсите съвет на дерматолог. Лекарят ще извърши физикален преглед и ще разпита пациента за начина му на живот, дейностите, с които той се занимава, както и за генетични заболявания в неговата фамилия.

При съмнение в диагнозата е възможно да се извършат някои допълнителни специализирани изследвания. Може да се наложи изследване на кръвна захар, пикочна киселина и възпалителни показатели и др.

Лечение на нацепена кожа

След като лекарят установи точната причина за нацепването на кожата в даден участък, той назначава курс на лечение, който зависи от много фактори. В общия случай обаче се налага пациентът да промени начина си на живот и да започне да носи свободни дрехи и обувки от естествена материя.

Здравословно хранене

Налага се поддържане на изключително стриктна хигиена и ползване само на натурални измиващи средства. Тъй като нацепването на кожата може да е причинено и от липса на разнообразна храна, се налага пациентът да включи в менюто си хранители продукти, богати на витамин А, витамин В комплекс, витамин Е и витамин С. Приемът на цинк и флавоноиди също е препоръчителен. Желателна е консумацията на цвекло, ябълки, моркови, магданоз и др.

Разбира се, същевременно трябва да протича и локално лечение. Ако нацепването не се дължи на някакво заболяване, се налага употреба на подхранващи масла и лосиони, с чиято помощ кожата да се възстанови по-бързо. Ако се установи, че кожата е прекалено чувствителна, се налага също така носене на ръкавици при извършване на определен вид дейности.

Ако нацепването е причинено от заболяване, лекарят предписва нужните медикаменти. Засегнатите места пък се третират с мощни противовъзпалителни препарати. Пациентът се подлага на някои специализирани терапии, зависещи най-вече от характера за заболяването. При голяма част от случаите, ако се спазват предписанията на лекаря, кожата бързо бива възстановена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сиси Добрева
Сиси Добрева
30.10.2016 10:26
Бръмбар Лечител успешно лекува неизличими болести!тел.0889575732
1
0