ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечима ли е болестта на Алцхаймер?

Лечима ли е болестта на Алцхаймер?

Алцхаймер
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Надали има човек в зряла възраст, който да не се притесни, че може да заболее от Алцхаймер. Това е най-честият вид деменция, която се среща при възрастните хора и се изразява в частична или пълна загуба на паметта и неспособност на човек да се справи с ежедневните си задължения, включително хранене и приемане на течности.

Тези болни са особено трудни за гледане и тъй като в повечето случаи в напреднала фаза на болестта те наистина не разбират какво става около тях, повечето лекари препоръчват настаняването им в специализирани домове.

За съжаление, колкото и да е напреднала съвременната медицина, все още няма измислен лек против това заболяване, което спохожда предимно хора на над 65- годишна възраст. Съществува обаче група лекарства, които доста добре се борят със забавянето ѝ, особено когато болестта е регистрирана навреме.

Те значително предпазват развиването на болестта и го забавят във времето като в някои случаи се борят толкова ефективно със заболяването, че пациентът умира от естествена смърт без да се стигне до крайната фаза на деменцията.

Все още не е и ясно какво точно предизвиква заболяване от Алцхаймер, освен че касае хората в старческа възраст. В повечето случаи обаче значение има наследствената връзка.

Хапчета

Лекарствата, които се предписват при Алцхаймер са Galantimine, Rivastigime, Donepezil, Nivaline и Memantine. Интересно е да се спомене, че Nivaline е българско лекарство, което по нищо не отстъпва на останалите. Тези медикаменти се поемат от НЗОК, но след преглед от комисия.

В допълнение към изписаните от лекуващия лекар медикаменти е добре болните да приемат витамин В комплекс, витамин С, витамин Е, селен, цинк и магнезий. Добрата и здравословна храна е абсолютно задължителна, тъй като в напреднала фаза болните забравят дори да се хранят.

Има и алтернативни методи, които могат да бъдат потърсени в народната медицина. Така например за "лечение" на Алцхаймер, както и на атеросклероза се препоръчва приготвянето на смес от по 50 г стръка от бял имел, хвощ, бенедиктински трън, седефче, корени от дилянка и цветове от глог и по 30 г чубрица.

Към всичко това се добавят и 60 г листа от орех и сместа се разбърква. От тези билки се слагат 2 с. л. да се варят за 5 мин в 0.5 л вода, течността се прецежда и от нея се пие по 1 ч. ч. вода преди ядене 4 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest