ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Храни и съвети при неврит

Храни и съвети при неврит

Неврит

Невритите са сред относително честите заболявания, които могат да се срещнат както при хора в зряла възраст, така и при по-възрастни. Представляват заболявания на периферната нервна система и се характеризират с остри болки по дължината на засегнатият нерв.

Причините за настъпването на неврит могат да са най-разнообразни, но често остават недоказани. От неврит могат да страдат както хора, водещи улегнал начин на живот, така и хора, които се занимават с тежки физически дейности.

Хората, страдащи от диабет често са застигнати от неврит, както и тези, преживели някаква физическа травма. Друг фактор са лошата обмяна на веществата в организма, както и някои инфекциозни заболявания.

В почти всички случаи при появата на неврити лекарите съветват пациентите си да държат тялото си в покой до отминаване на болката. След като пристъпът отмине, болните са насочвани към започване на различни терапии като физиотерапия, акупунктура, лечебни бани или практикуване на специализирани упражнения, които бързо да върнат загубената физическа форма по време на пристъпа.

Още преди в България да навлезнат каквито и да са форми на китайски масажи и физиотерапия, нашите прабаби и прадядовци са се борили доста успешно с различните невралгии. Известно им е било, че храната, както и билките, могат добре да влияят на основните нервни процеси и заболявания.

Невралгия

Наличието на витамини, минерални соли, мазнини, белтъчини и въглехидрати влияят върху обмяната на веществата, а правилното им комбиниране оказва благотворно влияние върху организма дори и когато човек страда от невралгия. Доказано е, че при липса на пълноценни белтъчини и витамини от групата В възникват неврити, невралгии и всякакви други промени във възбудимостта на нервната система.

Когато невритът е свързан с обездвижване и намалена мускулна сила бабите ни са препоръчвали приема на повече богати на белтъчини продукти като месо, яйца и риба, както и на всички онези продукти, които съдържат витамини от групата В.

По време на най-силните кризи народната медицина пък ограничава продуктите, които възбуждат дейността на нервната система. Това са острите подправки, кафето, черният и зеленият чай, какаото, алкохолът, тютюнът, готварската сол, пикантните ястия и силните месни и рибни бульони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest