Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кандидоза през бременността

Кандидоза през бременността

МаринаМарина
Джедай
4687
Бременност

Гъбичните вагинални инфекции са често срещани, особено по време на бременността. Наричани още кандидози, се причиняват от микроскопични гъби от семейство Кандида, като най-честият причинител е Кандида Албиканс.

Нормално влагалището, както и чревният тракт са поселени от дрожди, а проблемите възникват тогава, когато те започнат да се размножават твърде бързо.

През време на бременността във влагалището се открива по-голямо количество гликоген (полизахарид). А той е идеална среда за развитието на гъбички. Някои от изследователите смятат още, че и естрогенът може да има пряко въздействие върху гъбичките, подпомагайки техния бърз растеж.

Естествено след прием на антибиотици вероятността влагалището да стане обект на гъбична инфекция е по-голяма. Това е така, защото лекарственият препарат повлиява не само вредните бактерии във влагалището, но и тези които го предпазват.

Обикновено първите симптоми са появата на сърбеж, дразнене, парене и лека болка в областта на гениталиите. Наличие на генитално течение обикновено без мирис и с бял или кремав цвят.

Гинеколог

Може да се наблюдава и дискомфорт или болка при полов контакт, както и парене при уриниране.

Гъбичките могат да засегнат освен влагалището и срамните устни.

При налични оплаквания от Кандида е редно да посетите Вашият акушер-гинеколог. В кабинета се взема вагинален секрет, който се изпраща в микробиологична лаборатория. След като се установи причинителят, се изписва подходяща терапия за пациентката.

И за да се избегне този дискомфорт, се препоръчва носенето на памучно бельо, похапването на кисело мляко с лактобацили, ежедневен хигиенен режим.

През време на бременността трябва много внимателно да се прецизира изборът на медикамент, който да бъде безопасен за приложение в определения срок на бременността.

Този тип гъбична инфекция не е опасна за развиващият се ембрион или плод и лечението ѝ често е успешно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest