ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Злоупотребата с алкохол ни убива бавно

Злоупотребата с алкохол ни убива бавно

Алкохолик
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Европейците пият най-много алкохолни напитки, посочва се в доклад направен от Световната здравна организация. Прекомерната употреба на спиртните напитки убива всяка година повече от три милиона души по целия свят – изследването на специалистите от СЗО е обхванало 193 страни. Данни от 2012 година показват, че прекаляването с алкохол е причина за смъртта на 5.9 на сто от хората по света.

За сравнение от СЗО обясняват, че смъртните случаи причинени от СПИН за година са 2.8 %, от туберкулоза – 1.7 на сто и от насилие – 0.9 процента.

Най-голямо количество алкохол употребявали гражданите на Беларус – според експертите от Световната здравна организация, един човек там изпива средно за година 17.5 литра спиртни напитки.

След Беларус се нарежда Молдова с 16.8 литра, а веднага след това е Литва – 15.1 литра. Подобни количества на погълнат за година алкохол надвишават повече от два пъти средния показател в световен мащаб – той е 6.2 литра чист спирт на един човек. Първите десет места на списъка със страните, където се пие най-много алкохол, са заети от европейски държави.

В анализа е споменато още, че господата посягат към чашката много по-често, отколкото дамите. Оказва се още, че цели 48 на сто от населението по света никога не са консумирали каквито и да било спиртни напитки. Един на 20 смъртни случая е причинен от алкохола, посочват още от СЗО.

Пиене на вино

В САЩ на година от алкохол умират над 2200 човека, посочва доклад направен от здравните власти и представен от Агенция Франс Прес.

Основната причина за смъртните случаи с алкохол са консумацията на огромни количества в малък период. Високото алкохолно съдържание в тялото на човек може лесно да блокира механизмите в мозъка, които отговарят за сърдечната честота, температурата, дишането.

Дори само две бири на ден могат да увредят паметта на господата, които са на средна възраст, посочва британско проучване. Мъжете, които са над 40-годишни и изпиват по две халби от пивото на ден, рискуват да ускорят загубата на менталните си способности с 6 години, докато достигнат до възрастта за пенсиониране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest