ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво помага при дископатия?

Какво помага при дископатия?

МаринаМарина
Джедай
46821
Дископатия

Гръбначният стълб при хората е изграден от малки кости (прешлени), подплатени от порести малки дискове. При добро здравословно състояние на тези дискове гръбначният стълб е гъвкав.

В случаите, когато е налице някаква изпъкналост по повърхността на тези дискове, те се повреждат, а състоянието се нарича дископатия. Тя може да е налице във всяка част от гръбначния стълб, като най-често се появява в нейния долен край.

Причини за дископатията, от една страна, са износване на тези междупрешленови дискове с годините, при други - от някаква травма на гръбначния стълб. Причината може да се крие и в нездравословният начин на хранен, обездвижване, наднормено тегло, както и генетична предразположеност.

Симптоматиката най-често включва болка и скованост. Тези признаци довеждат до затруднения в ходенето, неспокоен сън, до невъзможността за самостоятелно обслужване.

Самолечението в такива случаи не е препоръчително. Важно е да се посети травматолог, невролог или друг специалист. В почти всички случаи е нужна направата на рентгенова снимка. Според нея се преценява нуждата от оперативно или неоперативно лечение.

Прилагането на специални колани, вибриращи възглавници, физиотерапия, медикаментозно лечение, зависят изцяло от общото състояние на пациента и наличието на придружаващи заболявания.

Благоприятният ефект на физически упражнения за лечение на пациенти с междупрешленните лумбални дископатии е известен. Редовните упражнения има благоприятен ефект върху двигателната функция на гръбначния стълб.

Консервативно лечение, провеждано у дома или в специализирано лечебно заведение, включва почивка, адекватна физическа програма, целяща укрепване на мускулатурата. Също понякога се прилагат и обезболяващи медикаменти, физиотерапия, рехабилитационни програми и корекции в начина на живот, което цели и регулирането на телесното тегло.

Не всички лекарства са подходящи за всички пациенти и те ще трябва да обсъдят странични ефекти и възможните фактори, които биха възпрепятствали да ги приемате, с лекуващия си лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest