ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Методи за лечение на артрит

Методи за лечение на артрит

Артрит
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Поставянето на диагнозата ревматоиден артрит обикновено е нелека задача и може да изисква сътрудничеството на лекари и специалисти в различни области на медицината. Често диагнозата не може да бъде установена още от първия преглед и налага няколко посещения при ревматолог.

Съществуват много видове лечение на артрита, но всички те ще се окажат незадоволителни, ако не бъдат насочени към отстраняване причините на болестта.

Например медикаментозното лечение временно облекчава болката, но не води до трайно подобрение. То облекчава страданията при силни пристъпи, без да премахва причините за тях; освен това, става често повод за допълнителни увреждания на храносмилателната и на други системи.

Лечението е комплексно и включва използването на медикаменти от различни класове, физикална терапия и рехабилитация (балансирана комбинация от упражнения и покой, както и протекция за ставите), хирургични методи, обучение за начин на живот, съобразен с болестта и т.н.

Установено е, че ранно започнатото медикаментозно лечение осигурява по-добра прогноза за болните. Агресивното лечение е в състояние да подобри ставната функция, да намали увреждането на ставите и да предотврати инвалидизирането.

Артритни Болки

Нов метод за лечение на ревматоиден артрит е филтрирането на течната съставка на кръвта (плазмафереза) през т.нар. Prosorba колона. Чрез поставена във вената на пациента канюла венозната кръв преминава през аферезна машина, която отделя течната съставка на кръвта от клетъчните елементи.

Prosorba колоната представлява пластмасов цилиндър, който съдържа праховидна субстанция, покрита от специален материал, наречен Протеин А. Протеин А има свойството да залавя на повърхността си "нежеланите" антитела в кръвта, които започват имунната атака срещу ставните тъкани.

Кръвта, преминала през колоната и завръщаща се във вените на тялото не съдържа (или съдържа в минимални количества) авто антитела, атакуващи ставите.

Никое друго средство не води до по-бърза промяна в химията на тялото, в неговите течности и секреции, от разтоварителния режим. Той включва задължително пресни сокове от плодове и зеленчуци, особено от такива с доказан ефект върху ставите /целина, моркови, гулия, цвекло, грейпфрут и др./. Препоръчват се и зеленчукови бульони без сол и мазнина /отвари от картофи, целина, лук, магданоз и др./

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest