ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем при неврит

Какво трябва да знаем при неврит

Неврит
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Неврити се наричат възпалителните заболявания на периферните нерви. Невритите се проявяват със силни болки по дължината на съответния нерв, слабост и атрофия /намаляване в размерите/ на мускулите, които се активират от възпаления нерв, често се наблюдават изменения в чувствителността на кожата към студ, топлина, болки, докосвания, може да се стигне до нарушаване координацията на движенията.

Най-честите причини за невритите са травми, интоксикации, инфекциозни заболявания, както и нарушена обмяна на веществата /диабет/, недостатъчно кръвоснабдяване на нерва заради нарушена микроциркулация и др.

При повечето пациенти с неврит точната причина за неврит остава неясна. Заболяването по-често се открива при хора в напреднала възраст (55 години и повече) и при жени.

Чести причини за неврит са: травма (нараняването на нерва причинява неговото възпаление и в последствие води до симптоми на неврит); хранителен дефицит (Периферен неврит най-често се наблюдава при [дефицит на витамини от група В]); токсини и лекарства.

За лечение на неврит се прилагат разнообразни средства и методи – лекарствени средства в орална и инжекционна форма, физикална терапия, поливитаминни препарати, акупунктура. Лечението зависи преди всичко от причината, довела до развитие на неврит. При някои видове неврит като синдром на карпалния тунел лечението може да е и хирургично.

Медикаментите, които се прилагат за лечение на неврит, са най-вече обезболяващи и повлияват най-честия симптом на заболяването – болката. Те обаче не са насочени към причината. Осигуряването на достатъчен прием на витамини с храната, най-вече от група В, може успешно да излекува неврит, дължащ се на хранителен дефицит.

Най-често за по-бърз и сигурен ефект се прилагат витаминни препарати, които компенсират недостига на витамини и възстановяват техните депа в организма.

Някои средства от народната медицина могат да се прилагат с успех при неврит, най-вече причинен от хранителен дефицит. Соевите зърна и най-вече соевото мляко се считат за добро средство за облекчаване на симптомите при неврит.

За да има ефект, лечението с тях трябва да продължи най-малко 3-4 месеца. Ечемикът също се препоръчва при неврит, като той се консумира под формата на отвара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest