ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем при неврит

Какво трябва да знаем при неврит

Неврит

Неврити се наричат възпалителните заболявания на периферните нерви. Невритите се проявяват със силни болки по дължината на съответния нерв, слабост и атрофия /намаляване в размерите/ на мускулите, които се активират от възпаления нерв, често се наблюдават изменения в чувствителността на кожата към студ, топлина, болки, докосвания, може да се стигне до нарушаване координацията на движенията.

Най-честите причини за невритите са травми, интоксикации, инфекциозни заболявания, както и нарушена обмяна на веществата /диабет/, недостатъчно кръвоснабдяване на нерва заради нарушена микроциркулация и др.

При повечето пациенти с неврит точната причина за неврит остава неясна. Заболяването по-често се открива при хора в напреднала възраст (55 години и повече) и при жени.

Чести причини за неврит са: травма (нараняването на нерва причинява неговото възпаление и в последствие води до симптоми на неврит); хранителен дефицит (Периферен неврит най-често се наблюдава при [дефицит на витамини от група В]); токсини и лекарства.

За лечение на неврит се прилагат разнообразни средства и методи – лекарствени средства в орална и инжекционна форма, физикална терапия, поливитаминни препарати, акупунктура. Лечението зависи преди всичко от причината, довела до развитие на неврит. При някои видове неврит като синдром на карпалния тунел лечението може да е и хирургично.

Медикаментите, които се прилагат за лечение на неврит, са най-вече обезболяващи и повлияват най-честия симптом на заболяването – болката. Те обаче не са насочени към причината. Осигуряването на достатъчен прием на витамини с храната, най-вече от група В, може успешно да излекува неврит, дължащ се на хранителен дефицит.

Най-често за по-бърз и сигурен ефект се прилагат витаминни препарати, които компенсират недостига на витамини и възстановяват техните депа в организма.

Някои средства от народната медицина могат да се прилагат с успех при неврит, най-вече причинен от хранителен дефицит. Соевите зърна и най-вече соевото мляко се считат за добро средство за облекчаване на симптомите при неврит.

За да има ефект, лечението с тях трябва да продължи най-малко 3-4 месеца. Ечемикът също се препоръчва при неврит, като той се консумира под формата на отвара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest