ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за метеоризъм в червата

Причини за метеоризъм в червата

МаринаМарина
Джедай
46818
Метеоризъм
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Причините за метеоризъм в червата могат да бъдат много и различни. Повишаване количеството на газове в червата може да произтича от поглъщане на повече въздух по време на хранене, при консумация на течности или при дъвчене на дъвка.

Също газообразуването в чревната перисталтика е обичайно вторичен биопродукт от дейността на наличните бактерии в червата, чиято задача е да обработват храната, попаднала там.

Съществуват редица вкусни и полезни храни, които обаче са газообразуващи. Такива са боб, леща, млечните продукти, съдържащи лактоза. Плодовете, съдържащи фруктоза и сорбитол, също причиняват смес от водород, въглероден диоксид и метан.

Газове и подут корем са налице и когато организмът е под стрес, при повишен прием на въглехидрати особено след прием на повече тестени изделия и захарни такива.

В случаите, когато е налице често оригване или отделяне на газове за повече от 20 пъти на ден, е редно да се направят изследвания, които да изключат някои възможни заболявания, причинители на тази симптоматика.

Варива

Такива могат да бъдат цьолиакия, дъмпинг синдром, хранителна алергия, ГЕРБ – Гастроезофагеална рефлуксна болест, синдром на раздразнените черва, непоносимост към лактоза, пептична язва.

Превишените чревни газове в стомаха или в горната част на храносмилателния тракт могат да доведат до оригване. А газообразуването в долната част на червата, от своя страна, причинява повишаване на газовете и отделянето им през ануса (метеоризъм).

Сами по себе си газове в червата рядко са признак или симптом на сериозно състояние. Те по-скоро могат да причинят дискомфорт и срам и появата им е обикновено знак на нормално функционираща храносмилателна система. И ако сте обезпокоени от газове в червата, опитайте да промените вашата диета.

Консултацията със специалист е наложителна при продължителен метеоризъм в червата или ако той е свързан с повръщане, диария, запек, киселини, необяснима загуба на тегло, кръв в изпражненията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest