ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво да правим при шипове?

Какво да правим при шипове?

Шипове
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Шиповете са сред най-често срещаните заболявания на ставите, които се свързват предимно с напредването на възрастта. Според повечето специалисти на практика няма човек над 65- годишна възраст, който да не страда от шипове.

Лошата новина е, че вече дори и хора на 40-годишна възраст започват да се оплакват от подобни болки, а не са редки и случаите на 30- годишни, чиято рентгенова снимка на ставите наподобява тази на 70 -годишните пациенти.

За да знаем какво да правим при шипове е важно да сме наясно какво представляват те. Известните като шипове всъщност представляват някоя от многобройните форми на артрита. Това е възпаление на вътрешните обвивки на ставите и пълното им излекуване е невъзможно.

След консултация с лекуващия Ви лекар, обстоен преглед след направена рентгенова снимка на засегнатата става, ще Ви бъдат изписани медикаменти според стадия на болестта. Целта на препаратите е да се облекчат болките и да се забави протичането на заболяването.

Не забравяйте, че въпреки че шиповете не са смъртоносни, те не могат да бъдат излекувани и в не малко случаи просто се налага смяна на ставата с нова. Ето какво съветват лекарите пациентите, които страдат от шипове:

Плуване

1. В никакъв случай не се залежавайте, но избягвайте тежкият физически труд.

2. Правете редовно специални упражнения за укрепване на мускулите около ставите.

3. Повечето лекари препоръчват спортове като плуване и колоездене за страдащите от шипове. Те не натоварват ставите и действат благотворно върху укрепването на мускулите около тях.

4. При шипове много добре действа народната медицина. Направете си компрес от зелеви листа, които да полагате на засегнатото място.

5. Има редица билки, които действат добре при хора, оплакващи се от шипове. Това са целина, лайка, иглика, бъз, коприва, бял оман, гръмотрън, репей и др. В никакъв случай обаче не ги смесвайте без да сте се допитали до опитен билкар.

6. Не мислете за болките, а се научете да свикнете с тях. Това е най-сигурният начин на водите пълноценен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest