ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Засаждане на райграс в градината

Засаждане на райграс в градината

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Грижи за райграс
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Тревните площи в една градина са сред най-важните елементи при нейното оформление. Те представляват връзката между всички декоративни ефекти и придават завършеност на проекта за озеленяване.

Първата стъпка, още преди самото засаждане на райграса, е да решите какво ще бъде предназначението на тревната площ, къде ще бъде разположена и каква ще е степента на поддръжка. След това е нужно да изберете и подходящите материали. Това са най-вече тревните смески и торове.

Обикновено тревни смески се състоят от няколко вида треви. Най-популярните използвани у нас са Обикновена полевица (Agrostis tenuis), Червена власатка (Festuca rubra), Английски райграс (Lolium perenne) и Овча власатка (Festuca ovina). Друг вариант е затревяването с монокултури - посевен материал, изграден само от един вид райграс. Той обаче е подходящ за изграждане на временни тревни площи, при които се цели бърз ефект. Недостатък е, че подобно затревяване се изисква постоянна поддръжка и има по-кратък живот.

Когато избирате тревни смески за вашата градина, обръщайте внимание на видовете треви, които се съдържат в кутията. Добре е ако в тях има тревни заместители, тяхното съдържание да не е повече от 10%. В противен случай рискувате декоративните качества на тревата да намалеят драстично. Обърнете внимание и на датата на последния направен анализ на семената. С времето кълняемостта на смеските намалява.

След като сте се сдобили с подходящата тревна смес, пристъпете към подготовка на почвата. Ако в двора има стръмни участъци, е добре да заложите на друг начин на затревяване – чрез хидропосев или чрез тревен чим.

Най-подходящата почва за райграса е хумусна почва. За да е плодородна, тя трябва да е средно песъчлива и слабо кисела. Дълбочината и трябва да е най-малко 15–20 см. Най-добрият вариант е да заложите на почвен анализ. В България това е възможно в редица лаборатории, на средна цена от 100 лв. В зависимост от резултатите ще прецените какви мерки за подобряване на почвените условия се налагат.

Почвата се обработва, като се премахнат всички камъни, плевели и коренища, след което повърхностният почвен слой се заравнява с помощта на градинско гребло или чрез машина. След ръчното подравняване се валира с градински валяк, а процедурата се повтаря от два до четири пъти при необходимост.

Райграс

Засяването на райграса се извършва ръчно или механизирано, чрез сеялки, чрез т.нар кръстосан посев. То трябва да е равномерно. Семената се разпръскват в двора веднъж в една посока, след което втори път в перпендикулярна. Добре е по време на сеитбата да няма вятър. Подходящи сезони са рано на пролет и през есента.

След като сместа е разпръсната равномерно, трябва да се вкопае. Това може да стане ръчно, с гребла. Тревната смес трябва да се вкопае на дълбочина около 1–2 см, след което се извършва валиране с градински валяк.

След затревяването е нужно обилно напояване. Новите тревни площи се полива всеки ден по два пъти – рано сутрин и късно следобед. То трябва да става леко и постепенно, за да не се отмият семената.

Покълването става за около 7 до 14 дни. Когато тревата достигне 10 см височина, се извършва първото косене. Извършва се на 6-7 см. При следващото се поддържа с височина 3-5 см. При спазване на всички правила, след около 3 до 6 месеца ще се радвате на гъст райграс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest