Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Болките в гърба си отиват с разходки

Болките в гърба си отиват с разходки

Разходка

Всеизвестен факт е, че движението е предпоставка не само за добро физическо и психическо здраве, но и за дълголетие. Напоследък все повече хора се оплакват от болки в гърба или кръста и това важи не само за по-възрастните. Главна причина за това е заседналият начин на живот, който водим.

Често се налага да седим пред компютъра по над 10 часа на ден и да не остава време дори да обядваме. След това се прибираме изморени у дома и веднага се просваме пред телевизора, като преди това сме погълнали всичко, което сме видели в хладилника. За мнозина това се е превърнало в ежедневие, което са неспособни да променят.

За по-младите хора изпълнението на гимнастически упражнения, посещението на фитнес или на други тренировки или дори отделянето на време за един крос е напълно възможно, стига да има желание. Доказано е, че за да се избегнат болките в кръста, човек не трябва да се залежава или да е прекалено дълго в седнало положение.

Дори отделянето на 10 минути за спорт са нещо, а повечето специалисти съветват хората, които не стават от компютъра, да се разхождат поне за 5 минути на всеки 2 часа. И това е съвет, който не е свързан само с натоварването на очите по време на работа с компютър, но и с пълното обездвижване.

Колкото и да се стараем да заемем правилна стойка по време на работата си пред бюрото, тялото ни страда.

Болки в гърба

А какво остава за по-възрастните хора, които не могат да си позволят да тичат или да изпълняват друг по-натоварващ спорт? Според проучване, проведено от Британската асоциация по хиропрактика, в момента близо 60 % от хората над 55- годишна възраст страдат от болки в гърба.

На тази възраст много от тях дори спортуват, но пък често възрастта си оказва своята дума. Ето защо специалистите съветват да не се набляга на тежките физически натоварвания, а на разходките.

И наистина, не се ли възхищавате, когато видите двойка влюбени старци или просто по-възрастни приятели да се разхождат из планината и то дори на маршрути, които Вие не бихте предприели.

Действително разходките отнемат повече време, но, от друга страна, организмът Ви ще Ви се отблагодари и най-вече гърбът, който ще Ви отърве от неприятните болки, които усещате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest