ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при цистит

Симптоми при цистит

Цистит
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Циститът е сред често срещаните заболявания и макар мнозина да си мислят, че спохожда единствено жените, се случва и при мъжете. Той се предизвиква от микробна флора, която постъпва или през уретрата, или в резултат на възпалителни изменения в бъбреците и т. нар. легенчета.

Сред най-често срещаните микроорганизми, причинители на цистита, са E. coli, Proteus vulgaris, Pseudomonas, St. pyogenes и др. Преди да се говори за това какви са симптомите на цистита, трябва да се вземе предвид, че той протича остро и хронично.

При острия цистит, при който има силно зачервяване на лигавицата, което може да е съпроводено с малки или големи кръвоизливи, симптомите са по-ясно изразени и по-сериозни. За разлика от децата, при които заболяването не протича толкова неприятно, при по-възрастните може да доведе до сериозен дискомфорт.

Най-тежката форма на острия цистит е гангренозен цистит, но за щастие той е сред по-рядко срещаните и се дължи най-вече на невнимание от страна на заболелите или в резултат на погрешно въведение в мехура на химични вещества или при травма по време на раждане.

При хроничния цистит се наблюдава намаляване на обема на мехура и уплътняване на стената. Откриват се лимфоцитни фоликули, които могат да достигнат до 2 мм в диаметър и изпъкват на повърхността на лигавицата.

В медицината се говори и за цистичен и полипоиден цистит, при които се образуват малки кисти, които са с големина от около 0. 5 до 1 см, но са пълни с водниста и в повечето случаи безобидна материя.

От всичко, казано дотук, следва, че циститът, макар и да не е особено сериозно заболяване, трябва да бъде лекуван навреме, поради което е добре да знаете, какви са симптомите на това заболяване. А те са:

1. Често уриниране, което е не само през деня, но и нощно време;

2. Болка и парене по време на уринирането;

3. Болка в областта на кръста;

4. Болка или дискомфорт по време на секс;

5. Следи от кръв или бактерии в урината;

6. Усещане за ненапълно изпразнен мехур;

7. Усещане, че непрекъснато ни се уринира, но успяваме да отделим едва по няколко капки урина, поради което усещането се повтаря след няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest