ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво активира сезонните алергии

Какво активира сезонните алергии

Сезонни алергии

Всеки знае, че алергиите са сред най-сериозните проблеми, с които се сблъсква всеки родител. Интересно е да се спомене, че терминът алергия е предложен от Pirguet, който е искал с него да обозначи промяната в реакцията на организма, която възниква при повторен контакт с чужди субстанции.

В наши дни това понятие е леко изменено и то се свързва с реакцията на организма, която настъпва в резултат на алергени и може да има доста вредни последици - сенна хрема, кашлица, насълзяване на очите и др. Има и алергични реакции като анафилактичния шок, които са застрашаващи живота.

В преобладаващата си част алергиите са сезонни и обикновено се провокират през пролетта и есента. За да се установи дали са сезонни, е много важно да се разпита оплакващият се пациент дали алергичните симптоми са денонощни и дали се влияят от смяната на обстановката.

Защото ако се окаже, че при напускане например на домашната атмосфера симптомите намаляват или изчезват напълно, може да се окаже, че причината се крие в домашната среда.

В такива случаи можем да говорим отново за различни алергени от пухени възглавници, килими, мокети и завеси, в които често се срещат акари, както и за животни и птици, които също могат да предизвикат алергия, пушачи и др. фактори, които биха могли да се явят като дразнители.

На въпроса какво активира сезонните алергии най-просто може да се отговори с това, че в даден момент от време в природата се отделя алерген, който предизвиква алергии у пациентите, като това най-често са полените. Масово това се случва през пролетта, лятото и есента, когато дърветата, тревите и цветята започват да дразнят сетивата на хората, страдащи от алергии.

Сред най-често срещаните симптоми на сезонните алергии са алергичния ринит и алергичния конюнктивит, които се изразяват съответно в сърбеж и силно секретиране от носа и сърбеж и сълзене на очите.

При децата в повечето случаи сезонните алергии настъпват около 10- 18 годишна възраст, като от особено важно значение за степента на алергията има това дали някой от родителите не страда от такава. Но дори и нито един от двамата родители да не са имали никакви алергии, пак е възможно децата им да са потърпевши.

Добрата новина е, че на пазара има вече много ефективни лекарства, които успяват до голяма степен да облекчат алергичните симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest