ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Домашни слънцезащитни кремове

Домашни слънцезащитни кремове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k515
Слънцезащитен крем
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

През най-любимия сезон – лятото, слънцезащитните кремове са сред задължителните аксесоари. Винаги трябва да сме защитени от жарките лъчи на Слънцето. В магазините има много продукти, които гарантират пълна защита.

За съжаление в повечето от тях се съдържат канцерогенни вещества или такива, които смущават хормоналната система на човека. Поради това най-добрият вариант е да си направим сами слънцезащитен крем. Това ви гарантира безвредни съставки и истинска защита.

Домашните слънцезащитни кремове имат както своите предимства, така и недостатъци. Така например те се доближават най-вече до твърдите слънцезащитни кремове под формата на стик, които се нанасят трудно и карат кожата да белее.

Освен това домашно приготвеното мазило не се радва на водоустойчивост и има по-нисък SPF в сравнение с търговските продукти. Въпреки всичко това домашни рецепти осигуряват SPF 15 до 20 – което е много повече от нужната защита за обикновения човек.

Цинков оксид – това е компонентът във всяка една рецепта за слънцезащитни продукти, който определя колко ще е слънцезащитният фактор (SPF). Ако ви е необходима по-високо ниво на защита, просто трябва да добавите повече цинков оксид. Той се закупува от специализираните магазини за лабораторна химия. По време на смесването му с останалите продукти трябва да се използва маска, за да не се вдиша.

Ето как да си направите домашен слънцезащитен крем:

Слънчева защита

Лосион с 20 SPF

Необходими продукти: 60 г масло от ший, 60 г кокосово масло, 30 г цинков оксид

По избор: 8 капки етерично масло от мента, лавандула или евкалипт

Начин на приготвяне: Кокосовото масло и маслото от ший се разтопяват заедно на водна баня. Свалят се от огъня и се смесват с цинковия оксид, като задължително носите маска. Полученото се изсилва в шише. Оставя се да изстине напълно и се съхранява на стайна температура.

Стик с 20 SPF

Необходими продукти: 30 г пчелен восък, 45 г масло от ший, 45 г кокосово масло, 30 г цинков оксид

По избор: 8 капки етерично масло от мента, лавандула или евкалипт

Начин на приготвяне: Пчелният восък, маслото от ший и кокосовото масло се разтапят заедно на водна баня или в съд с двойно дъно. Сместа се сваля от огъня и се смесва с цинковия оксид. Задължително носете маска. Полученото се изсипва в калъпи. След кат изстинат напълно, се вадят от калъпите. Съхраняват се в хладилник до момента на използване.

Прочетете още за вредата от слънцезащитните кремове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest