Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечение чрез аюрведа

Лечение чрез аюрведа

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Лечение с Аюрведа

Аюрведа е най-древната лечителска система. Днес тя е една от най-разпространените методи на алтернативната медицина.

Основната идея на лечението чрез аюрведа е, че ключът към здравето се крие в хармонията между дух и тяло. Методите, които са нужни за лечението и възстановяването му, са само и единствено природни.

Системата на аюрведа лекува с помощта на упражнения, медитация, билки, подправки, органични и пресни продукти. Методите на лечение целят тялото от нежеланите токсини.

За да може балансът между дух и тяло бъдат възстановени, човек трябва да придобие определени здравословни навици, които да предпазват имунната система и занапред.

В аюрведа се използват всички познати билки, дори тези, които съдържат вредни вещества. Въпреки съмненията бе доказано, че системата е напълно безвредна, най-вече благодарение на установените стандарти за провеждане на терапията и на доказаните ползи от алтернативния метод.

Сред проблемите, с които се бори източната система за лечение, са хронична умора, стрес, болезнена или проблемна менструация, артрит, астма, деменция. С нея успешно се лекуват проблеми с храносмилателната и половата система, както и редица болести на сърдечно-съдовата система.

Аюрведа

Основата на аюрведа лежи на трите доши или трита типа енергия, които съществуват - кафа (вода и земя), вата (въздух) и пита (огън и вода). Всяка една от тях отговаря за определени процеси в човешкото тяло.

Всяко здравословно оплакване се свързва с определен проблем в някоя от трите доши. Поради това лечението на аюрведа се насочва именно към възвръщането и подобряването на баланса на определената енергия.

Така например, за проблеми с кафа, енергията на водата и земята, сигнализират оплаквания и заболявания на синусите, бронхит, апатия, летаргия. Тя следи за имунната система, деленето на клетките и растежа на тялото.

Симптоми за проблеми с вата, енергията на въздуха, отговарят процесите в организма, свързани с някакво движение – кръвообращение, сърцебиене и дишане. Симптомите са световъртеж, разширени вени, тревожност, депресия.

Пита – огънят и водата, контролира метаболизма. При проблеми с тази енергия се наблюдава мигрена, високо кръвно, проблеми с черния дроб, раздразнителност, променливо настроение, изблици на гняв и горчив вкус в устата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest