ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Важни съвети при ухапвания от насекоми

Важни съвети при ухапвания от насекоми

Ухапване от насекомо
Ултразвуков уред против насекоми
Препоръчано за теб:
Ултразвуков уред против насекоми
30.00 лв.
Виж ››

И ухапванията, и ужилванията от насекоми са болезнени – основната разлика е, че при ухапването (например от муха, комар, бълха и др.) усещаме болката по-късно. При ужилването болката се усеща на момента. Причината е, че когато говорим за ужилване, болката е причинена от жилото на насекомото, а при ухапване – причината е във възпалението на кожата от слюнката на насекомото.

Когато става дума за ухапване от насекоми, обикновено се получава мъничка бучица, която сърби, след това се образува и пъпка – тя може да се появи до 24 часа след ухапването на насекомото. Пъпката изчезва след няколко дена. При ухапването на някои видове насекоми се получава малко мехурче, което е пълно с течност.

Алергиите от ухапване на насекоми са рядко срещани, по-често се срещат хора, които са алергични към жилото на насекомите. В тези случаи е разумно да се потърси лекар.

Можете да избегнете ухапване или ужилване, ако приложите следните мерки:

Нанасяте репеленти, които да ви предпазват. Вечер е желателно да носите дрехи, които покриват по-голяма част от тялото ви.

Не забравяйте, че насекомите усещат ароматите мигновено – не се увличайте в използването на парфюми през горещите месеци и особено, ако сте решили да се разходите сред природата. Същото се отнася и за лосионите за тяло.

Ако все пак насекомото е успяло да се добере до вас и вече сте ужилени или ухапани, можете да вземете няколко бързи мерки:

Комар

Ако сте ужилени, огледайте мястото и отделете жилото. Много е важно да не стискате ужиленото място, защото по този начин ще разнесете секрета в тъканта.

За да облекчите състоянието си, сложете върху ухапаното или ужиленото студен компрес.

Ако сте ухапани от насекомо и след ден-два забележите, че мястото се е подуло, болезнено е и е горещо при допир, не чакайте, а веднага посетете лекар.

Често сърбежът след ухапване на насекомо е доста силен, но специалистите съветват мястото да не се разчесва. Ако сте си у дома, можете да си направите лек против сърбежа – сложете 1 ч.л. сода за хляб в ½ ч.ч. топла вода.

С този разтвор можете да мокрите мястото на всеки час. В случай, че имате живовляк, не се колебайте – наложете листата му върху сърбящото място. Помагат и листата от зеления лук, но се налагат откъм вътрешната им страна.

Ако сте били на разходка сред природата или излет, веднага след като се приберете трябва да огледате тялото си – обърнете особено внимание на сгъвките на коленете, слабините, подмишниците.

В случай, че забележите кърлеж, специалистите обясняват, че премахването му трябва да става с пинцети – чрез издърпване леко нагоре, без извиване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest