ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Нов вид изкуствена кожа създадоха в Швеция

Нов вид изкуствена кожа създадоха в Швеция

Изкуствена кожа
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Учени от университета в Упсала успяха да създадат напълно нов вид изкуствена кожа. Революционният материал е свръхтънък и е способен да променя цвета си, когато се огъне или усуче, съобщава Дейли Мейл.

Уникалното в новото откритие е, че в създадения от шведите материал има възможност за вграждане на сензори, които да създават усет за докосване. Целта на научния екип, работил по проекта, е била да създадат напълно нов вид протези, които да облекчат до голяма степен хората, загубили крайниците си.

Изкуствената кожа е изключително еластична и може да се изпъне по дължината на цялата протеза. Към момента функциите на синтетичната материя се свеждат до усещане за натиск чрез изпращане на леки електрически импулси до мозъка, но целта на учените е да стигнат много по-далеч и чрез откритието си да дадат пълната гама с усещания на хората в неравностойно положение.

Под повърхността си кожата съдържа свърхтънка наноматерия, съставена от кристалинен силиций, в която има множество сензори. Наред с устройства за засичане на налягане в изкуствената кожа предстои да бъдат вградени сензори за температура, влажност, опън, електроустойчиви нагреватели и разтягаща се мрежа от електроди за нервна стимулация.

Така в най-скоро време амбицията на шведския екип е материята да помага за пресъздаването на способността на истинската кожа да усеща света. Човек с протезата би могъл благодарение на сензорите за температура и влага да докосне челото на дете и да прецени дали има висока температура.

Подобен пробив в науката направи наскоро и австралийски екип от учени, които създадоха силициев материал, който успешно може да бъде присаден върху тялото на човек и спомага за по-бързото възстановяване на кожата при изгаряне.

Кожа

Синтетичната материя има функции като регулиране на температурата, изпотяване и усещане за допир. Затова с новата изкуствена кожа се постига нормална функция, усещане и по-добър вид. Към момента обаче откритието трябва да премине редица лабораторни изследвания и учените предполагат, че ще може да се прилага в медицината след близо десетилетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest