ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Странични ефекти от прием на инсулин

Странични ефекти от прием на инсулин

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Бодибилдинг
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Инсулинът е пептиден хормон, който се произвежда от панкреаса. Той е единственият в човешкото тяло, който регулира и понижава инсулина в кръвта. Инсулинът подпомага усвояването на глюкозата.

По изкуствен начин инсулинът е жизнено необходим на страдащите от диабет тип 2. Поради силно изразения му анаболен ефект обаче, той става все по-търсен от състезатели и спортисти. Приемът му позволява трупане на маса в период, когато се консумират достатъчно въглехидрати и се цели растеж на мускулите, както и покачване на теглото.

Инсулинът ограничава изгарянето на мазнини, поради което не е препоръчително да се използва преди състезания. Специалистите предупреждават, че доставянето на инсулин в тялото в съчетание с нисък прием на въглехидрати е изключително рисково. Оправдан е само в зареждащите дни. Той вкарва повече гликоген в мускулните клетки и по този начин кара мускулите да изглеждат по-обемни и твърди.

Инсулинът се приема основно след тренировка. Така той осигурява бърз и ефективен приток в клетката на гликоген и аминокиселини, нужни за възстановяването и растежа. Самостоятелно той не би имал ефект. Поради това се комбинира със анаболни стероиди, а понякога и с растежен хормон и Т3.

Дозите инсулин след тренировка са 3-4 единици. Поставят се подкожно в корема. На всяка единица следва прием на 10 г бързоусвояеми въглехидрати.

Инсулин

Друг вариант за приема на инсулин е след всяко хранене в комбинация с бавноусвоими въглехидрати. Дозата е същата. Препоръчителен е приемът на комплексен медикамент от бързо и бавно действащ инсулин.

Въпреки всичко мнозина са против подобни експерименти с тялото. Неправилните дозировки неминуемо ще доведат до определени нарушения и - в най-лошия случай - до диабет тип 2. Дозата често е индивидуална и следенето с глюкомер е задължително, както при диабетиците.

Съветът на специалистите, е никога да не се приемат инсулин преди храненето с бавноусвоими въглехидрати или след приема на бързоусвоими въглехидрати. Както и преди тренировка. Това води до прекомерен спад на кръвната захар. Резултатът от това ще са безсъние, виене на свят, дори кома.

Използването на инсулин в спорта крие своите рискове. Ако не сте състезатели, няма смисъл да го ползвате. А дори и да сте, с него не трябва да се прекалява – ако превишите 4-6 седмици употреба, може да подтисне собственото му производство. Възстановяването му е невъзможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest