ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Ефективни упражнения за по-добра концентрация

Ефективни упражнения за по-добра концентрация

Жана Г.Жана Г.
Новак
554270
Упражнения за концентрация

Концентрацията е доста трудно постижение за много хора, които все се чудят защо не успяват да се справят с поставените за деня задачи. Лесно можете да се научите да се концентрирате.

За тази цел се правят упражнения. Но те не трябва да се правят по време на изпълнение на важни задачи. Когато вършите важна работа, не правете тези упражнения. Както и обратното - когато правите упражнения за повишаване на концентрацията, не правете нищо друго.

Едно от най-лесните упражнения за повишаването на концентрацията изисква само две неща - лист хартия и молив. Върху листа с помощта на молива много бавно и с плавни движения се рисува права линия. Докато я рисувате, трябва да се концентрирате само върху нея и да се опитате да я направите права.

Щом усетите, че мислите за нещо друго, освен за рисуването на линията, веднага отклонете молива нагоре, както при електрокардиограмата. След това пребройте триъгълничетата, които са се получили, така ще разберете каква е концентрацията ви. Най-добро ниво на концентрация е когато за три минути рисуване на линия няма нито едно триъгълниче.

Следващото упражнение е малко по-сложно. То помага на човек да осъзнае къде се намира, какво прави в момента и какво трябва да прави, за да успее в начинанията си. За тази цел два пъти на ден трябва мислено да си задавате няколко въпроса. Те са следните: Какво правя в момента? Защо го правя? Трябва ли да отделям от времето си за това?

Когато си задавате тези въпроси, трябва да си ги представяте написани с огромни букви на ярък фон. Така ще се научите да оценявате времето и да се концентрирате върху наистина важните неща.

Добре е да правите упражненията за концентрация поотделно, не наведнъж. Не отделяйте повече от пет минути за едно упражнение. Първите резултати ще дойдат едва след около месец, затова не очаквайте, че два дни след първото упражнение ще се случи чудо.

Ако спешно трябва да се концентрирате, за да успеете да свършите важна работа, направете упражнението, което психолозите наричат повърхност на езеро.

Представете си тихо езеро, което е абсолютно спокойно, водата е неподвижна и отразява красивите брегове. Езерото е с кристално чиста вода, която е като огледало. Ако ви е по-лесно, затворете очи, за да си го представите и да се потопите в неговото спокойствие. Продължението не трябва да продължава повече от 5 минути.

Начини за по-добра концентрация

Друго упражнение за подобряване на концентрацията е древният източен метод с броене на мъниста от броеница. Това упражнение се прави за концентрация на вниманието и за прогонване на мисли, които ви карат да сте неспокойни.

Упражнението се състои в това бавно и внимателно да прехвърляте в едната си ръка мънистата едно след друго, като се концентрирате само върху това и не мислите за нищо друго. Концентрирайте се върху контакта на пръстите ви с мънистата, върху звука, който броеницата издава.

Друго упражнение, което помага за концентрацията, също така намалява нивото на бурните емоции. За тази цел си представете, че гледате на кинолента запис на днешния или вчерашния си ден.

Представете си, че гледате всичко, което ви се е случило, отстрани - като на кино. Припомнете си и най-малките подробности от всяка случка през този ден. Как сте станали, какво сте закусили, с кого сте се видели, какво точно сте правили. Опитайте се да си спомните и най-малките подробности.

А след като това приключи, се концентрирайте върху това, което ви предстои да направите след малко, и прехвърлете наум най-важните моменти от предстоящото събитие.

Седене на стол за добра концентрация

Съвсем простичко упражнение за концентрация, което обаче изисква и воля е седенето на стол. Опитайте се да седите удобно на стол в продължение на 15 минути. Не трябва да се движите или да се чувствате напрегнати. Отначало може да започнете с 5 минути и впоследствие да ги увеличите на 15. Това е и начин за отпочиване на нервната система и психиката.

Следващото упражнение включва чаша с вода. Набавете си такава. Изпънете ръката си, която държи чаша, пред себе си. Фокусирайте се върху чашата с вода без да правите каквито и да е движения. Опитайте да задържите погледа си върху нея първо около 1 минута, а с течение на времето увеличете до 5 минути. Направете упражнението първо с едната, после с другата ръка.

Изследването на заобикалящата ви среда също може да бъде ефективно упражнение за по-добра концентрация. Имате 2 избора. Първият е да се фокусирате върху отделните аромати - от цветя, от автомобилите, от закусвалня наблизо. Един след друг отделете по няколко минути на всяка миризма, която усетите. Убедете се, че щом доловите една, не усещате друга. Вторият вариант е да направите нещо подобно със звуците, които чувате. Отново това могат да бъдат колите навън, птичките, разговорите на хората. Опитайте да се фокусирате върху всеки отделен звук и да не обръщате внимание на останалите.

Още едно приятно и полезно упражнение за повишаване на концентрацията включва четене на кратък разказ. Изберете откъс от книга например, прочетете го и след това направете резюме в едно изречение. Може да го напишете, може и да го изкажете на глас пред себе си. Няма как да направите резюме без да знаете какво съдържа разказът, така че ако успеете, значи сте се концентрирали и сте запомнили историята в него. С времето ще започнете да забелязвате все повече подробности, които запомняте и това ще бъде заради все по-добрата концентрация, която постигате.

Едно от най-простите упражнения за засилване на концентрацията отново е свързано с текст от книга, списание или вестник. Вземете това, което ви е под ръка. Изберете си текст с отделни параграфи. Започнете да броите думите мислено, без да посочвате с пръст. Пребройте тези в първия абзац 2 пъти, за да се уверите, че не сте допуснали грешка. След като увеличете броенето до 2 абзаца и така, докато преброите думите на цялата страница.

Бройте наум назад - от 100 до 1. Когато приключите, направете упражнението по-трудно, броейки по същия начин, но този път през 3 числа - 100, 97 и т.н.

Банан за добра концентрация

Вземете един плод или зеленчук, който имате у дома в момента - ябълка, банан, краставица, домат, няма значение. Фокусирайте вниманието си върху него. Започнете да го изучавате - цвят, форма, представете си вкуса, аромата, ако има такъв, докоснете го - какво усещате. Концентрирайте се само върху съответния плод или зеленчук, не върху странични мисли, свързани с него.

Следващото упражнение е подобно. Вземете малък предмет - чаша, лъжица, чинийка за кафе или нещо друго. Застанете срещу него и го погледнете. Наблюдавайте го концентрирано, без обаче да позволявате на каквито и да е думи и мисли да нахлуят в съзнанието ви. Гледайте без да мислите.

Чудесен начин за повишаване на концентрацията независимо от възрастта е оцветяването на книжки или рисуването. Изберете любимата си активност и я практикувайте винаги, когато имате време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest