ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Да си приготвим сами дезинфектант за ръце

Да си приготвим сами дезинфектант за ръце

Дезинфектант за ръце
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Дезинфектантът за ръце е изключително полезен и необходим най-вече в случаите, когато в близост няма течаща вода и сапун, за да премахнем микробите от ръцете си.

В козметичните магазини могат да се намерят различни видове дезинфектанти, но ако желаете, можете да си приготвите лосиона вкъщи.

Предлагаме ви една рецепта, в която има само две съставки и можете да си я спретнете много лесно. Освен това в този домашно приготвен дезинфектант няма алкохол, така че кожата на ръцете ви няма да бъде изсушавана. Ето и как да си го приготвите:

Необходими са ви десетина капки от някакво етерично антибактериално масло – можете да използвате някакъв любим аромат.

Добър избор са маслата от лавандула, чаено дърво, лимон и др. Сложете етеричното масло в подходящ съд и към него добавете ¼ ч.ч. гел от алое вера.

Хубаво смесете двете съставки и съхранявайте в шише, което има помпичка за по-лесно използване. Със съвсем малко количество ще прогоните микробите от ръцете си и едновременно с това ще ги овлажните.

Олио от Лавандула

Не на последно място, този дезинфектант е доста по-икономичен от онези, които се продават в аптеките и козметичните магазини.

Ръцете събирали много повече вредни бактерии, отколкото повърхностите, които постоянно докосваме на обществени места. Това показват резултатите от американско изследване.

Ръцете ни са много по-мръсни, отколкото пейката в парка например, потвърждават учени. Проучването е на специалисти от университета на Аризона.

Всеки човек има по ръцете си повече от десет милиона бактерии, обясняват учените от Аризона. В същото време, микробите по пейките били около 10 на един квадратен сантиметър или около 33 хиляди микроби за цялата пейка.

Едва един на осем човека измива ръцете си преди да седне да се храни, посочва се в резултатите. А 13 на сто от всички анкетирани са споделили, че в никакъв случай не биха докоснали храна, ако няма къде да измият ръцете си.

92% от участващите в изследването обясняват, че избягват да докосват маси и столове на обществени места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ввв
Ввв
21.06.2015 11:43
Шокиращо е колко голяма част от хората въобще не се замислят и пипат храна без да се мият. Не, че не знаят.
0
0