ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при недостиг на цинк

Симптоми при недостиг на цинк

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k450
Косопад зараду дефицит на цинк
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Цинкът е сред най-важните минерали в тялото. То се нуждае от него, за да поддържа здрава имунната система. Всяка клетка в тялото ни съдържа следи от цинк. Елементът допринася за производството на жизненоважни ензими в рамките на различните системи на тялото. Поради това, дозите му трябва да са в норма.

Когато тялото страда от недостиг на цинк, то реагира с различни признаци. Единственият сигурен начин за установяването му, е провеждането на специфичен кръвен тест.

Цинкът играе ключова роля в протичането на редица жизненоважни процеси в човешкото тяло. Той е много важен за протеиновия синтез и се среща в най-силните клетки в тялото. Особено високи концентрации на цинк се откриват в белите и червените кръвни клетки, в черния дроб, кожата, костите, панкреаса.

Повече от 300 са ензимите в човешкото тяло, нуждаещи се от цинк, а според някои изследователи 3000 протеина в организма се състоят предимно от цинк.

В здравия човешки организъм постоянно има 2-3 г цинк. Някои органи отделят минерала - това са панкреасът, простатната жлеза, слюнчените жлези. Дори и клетките от имунната система отделят цинк. Това означава, че цинкът участва в най-различни метаболитни процеси, в резултат на което се елиминира чрез отделителната система и трябва често да се допълва отново.

Симптомите при недостиг на цинк са много и в повечето случаи сериозни. Те варират при различните хора. Така например, при някои недостигът на цинк се проявява само в един-два симптома, докато при други това става чрез почти целият набор от симптоми. Разбира се, наличието на един или повече от изброените симптоми не означава автоматично, имате дефицит на цинк.

Ето кои са симптомите при дефицит на цинк в организма:

Отслабен имунитет;

Бавно зарастващи рани;

Забавен растеж;

Токсикоза;

Чупливи нокти, бели петна или бели ленти на ноктите;

Пърхот;

Анемия;

Косопад;

Суха кожа, обриви, акне, псориазис и екзема;

Намален апетит;

Хиперактивност;

Отслабващо зрение, възпаление на очите или инфекции;

Безплодие;

Безсъние;

Загубата на чувство за мирис и/или вкус;

Проблеми с паметта;

Сексуалната дисфункция или импотентност.

За да установи със сигурност дали симптомите са следствие на недостиг на цинк, е нужно диагностициране от лекар, следвано от правилното лечение. Важно за възстановяването, е състоянието да се следи постоянно, така че дозировката може да бъде коригирана.

Освен следствие на хранителните навици, недостигът на цинк може да е следствие и на подлежащо заболяване. Освен това, състоянието може и да допринесе или да предизвика появата на друго заболяване.

Такива са анорексията, хроничните бъбречни заболявания, диабет, различни чернодробни заболявания, пневмония, сърповидно-клетъчна анемия и болест на Уилсън, а при децата се наблюдава забавен растеж и забавяне емоционална зрялост. Състоянието е сериозно и трябва да се третира с нужното внимание.

Последици от недостига на цинк

Недостигът на цинк в тялото може да доведе до сериозни неприятности. Според Световната здравна организация алармира, че една трета от населението на света страда от някаква форма на дефицит на цинк.

Липсата на цинк може да причини системно възпаление в организма, проблеми при кърмачките и увреждане на важни органи. В много тежките случаи може дори да се стигне и до смърт.

Според някои изследвания, необяснимата загуба на апетит, наблюдаваща се при някои хора, може да се дължи на натрупване на храна в храносмилателния тракт поради дефицит на цинк.

Основните препоръки са да се приемат между 8-10 млг цинк всеки ден. Разбира се, той може да се набави и от консумацията на продукти, богати с него.

Храни с цинк

Източници на цинк

В следващите редове ще изброим най-богатите източници на цинк, от които да си набавим ценния минерал:

1. Кашу - вкусната ядката е изключително богата на цинк. В 100 г кашу има сериозни количества от минерала, а желязото също е в отлични дози. Не се препоръчва яденето на 100 г кашу всеки ден, защото все пак ядката е калорична, но е хубаво редовно да си похапвате по малко, за да се възползвате от ценните съставки.

2. Бобът - всички знаем, че бобът е много богат на растителни протеини. В него обаче се съдържат голямо количество диетични фибри и завидни количества цинк.

3. Тиквено семе - тиквата е много полезен есенен зеленчук, но съдържащите се в нея семки не отстъпват по нищо. Добавени в различни салати или разядки, прясно изпечени със сол - те са отличен начин да си набавим високи количества цинк.

4. Червено месо - агнешко, телешко или свинско месо - всички те са богати на цинк, в допълнение осигуряват и необходимите количества от витамин В.

5. Стриди - тези морски дарове са един от най-добрите източници на цинк. Само една порция стриди осигурява огромни количества от минерала.

6. Нахут - без значение как ще го приготвите, нахутът е вкусен и полезен начин да осигурите на тялото си необходимите количества от цинк. Може да го консумирате под формата на разядка, хумус, като яхния или в комбинация с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest