ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Стела Маккартни

Великите дизайнери: Стела Маккартни

Стела Маккартни

Сигурно много деца биха се радвали, ако имат известни родители, които цял свят боготвори. Но не и Стела Маккартни. Младата дизайнерка цял живот се е опитвала да излезе от сянката на баща си, Пол Маккартни, и да заблести със собствена светлина.

Е, очевидно е, че се е справила повече от успешно с тази задача, защото вече над 15 години се изявява като талантлив моден дизайнер.

Стела Маккартни е родена на 13 септември 1971 г. в Лондон. Тя е третото от четирите деца на легендата на “Бийтълс”. Едва 12-годишна Стела вече е луда по модата и все по-често хваща ножиците, за да скрои нещо за себе си.

Три години по-късно започва да помага на дизайнера Кристиан Лакроа за създаването на първата му самостоятелна колекция.

След като завършва училище, модните амбиции отвеждат Стела към Колежа по изкуство и дизайн в Лондон. Дипломирането ѝ през 1995 година е с колекция, която някои от най-близките ѝ приятелки представят, а именно Кейт Мос и Наоми Кембъл.

Въпреки че критиците не са благосклонни към моделите ѝ, дрехите са изкупени почти веднага след пускането им в продажба.

Дизайнерка Стела Маккартни

Със следващите си две самостоятелни колекции привлича вниманието на френската модна компания “Chloe”, която я назначава за свой главен дизайнер. Интересното е, че там наследява Карл Лагерфелд, а той си позволява публично да се осъмни в дизайнерските ѝ качества.

През 2001 година напуска “Chloe” и започва да работи за “Gucci”. Две години по-късно пуска на пазара първия си парфюм „Stella”.

За младата дизайнерка следват няколко изключително успешни модни колаборации с Adidas. През 2005 година пък създава колекция, съвместно с H&M, която е изкупена още в деня ѝ на пускане по магазините.

Въпреки критиките и предубежденията на мнозина в началото на модната ѝ кариера, Стела Маккартни вече заема достойно място сред топ дизайнерите в световната модна индустрия.

Колекциите и ревютата ѝ са чакани с голям интерес, а някои от най-стилните звезди обожават тоалетите ѝ и не пропускат събитие на червения килим без рокля, създадена от самата Стела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest