ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Задължителна аптечка с деца на почивка

Задължителна аптечка с деца на почивка

Аптечка
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Когато ходим на почивка с децата си, е необходимо да вземем и някои допълнителни мерки. Мъниците са изложени на опасности и всеки родител трябва да бъде подготвен за тях. Какво можем да направим при най-разпространените здравословни проблеми, които могат да сполетят децата ни?

- При топлинен удар най-добрият помощник, към който можем да се обърнем, е ледът. Симптомите на топлинния удар са сънливост, често вдигане на температура, детето извърта главата си назад и има главоболие. Ако забележим подобни признаци у детето, първото, което трябва да направим, е да сложим отрочето в прохладно помещение.

След това трябва да го съблечем и да го сложим да легне на една страна – телцето му се обтрива с кърпи, които са напоени с хладка вода. На челото и на подмишниците, както и на шията, се слагат студени компреси – това е лед, който е завит в кърпа. Ако няма лед, могат да се използват и бутилки със студена вода. Ако няма никакво подобрение до два часа, детето трябва да бъде заведено на лекар;

- Друг често срещан проблем е ухапването от насекомо. За да подобрим състоянието на детето, са необходими спиртен разтвор и антихистаминови препарати, които трябва да отговарят на възрастта на детето. Мястото, което е ухапано, се обработва със спиртния разтвор, а ако се появи зачервяване или подпухналост, на мъничето се дава антихистаминов препарат.

За да се намали сърбежът, можем да използваме домакински оцет – просто намажете мястото на ухапването. Друг вариант е към ухапаното място да се сложи половин глава лук. Вместо лук може да се използва каша от листа от магданоз или компрес с листа от босилек.

- Най-често срещаният здравословен проблем при децата са вирусите – мъничетата са особено податливи на различни вируси. Симптомите обикновено са повръщане, диария и висока температура. В този случай най-разумно е веднага да се потърси лекарска помощ. Нашата задача като родители е да внимаваме детето да не се обезводни до намирането на специалист, който може да му предпише необходимите лекарства. Против обезводняването можете да давате на детето си солеви разтвор – той се пие често на малки глътки.

Пътуване с деца

Разтворът можете да приготвите и сами – трябва ви литър преварена и охладена вода, в която сте добавили 8 ч.л. захар. 1 ч.л. сол и ½ ч.л. сода. Ако на детето започне да му се повдига или повърне, направете пауза за четвърт час и отново започнете да му давате от разтвора.

Този път обаче направете по-големи интервали между приема – по 1 ч.л. на 15 минути, а друг вариант е да му давате активен въглен.

Ако детето е на възраст до една годинка, можете да му давате Смекта - този медикамент ще помогне при стомашно-чревно разстройство. Купете прахчето от аптека и давайте по едно пакетче дневно, като го разпределяте по чаена лъжичка на интервал от пет минути. Активният въглен се дава по една таблетка на 10 килограма тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest