ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Защо е важен алкално-киселинният баланс

Защо е важен алкално-киселинният баланс

МаринаМарина
Джедай
46818
Алкално-киселинен баланс
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Алкално-киселинното равновесие в човешкия организъм е жизнено важен фактор, необходим за поддържане на доброто здраве на тялото. В резултат на дисбаланс обаче може да се стигне до появата на редица заболявания, включително и злокачествени такива.

Този алкално-киселинен баланс на течности (кръв, урина, слюнка) се изразява най-общо като равновесие между киселинните течности и останалите, които не са – основи или алкални течности. А мярка, измерваща равновесието, е рН, като скалата варира от 0 до 14. Така от 0 до 7 – средата е киселинна, при рН 7 - средата е неутрална, а при рН от 7 до 14 – алкална.

Така например хроничната свръх киселинност на кръвта (при рН под 7) причинява промени в нивата на кислорода в нея, както и появата на патогенни микроорганизми дори и ракови клетки.

Ацидозата (повишената киселинност на вътрешната течна среда на организма) довежда до появата на здравословни проблеми. Такива са по-бързото състаряване, деминерализация в тялото, умора, намалена ензимна активност, възпалителни заболявания, по-лесното разпространение на бактерии, гъбички, вируси.

Свръхкиселинността може да доведе и до нарушение във функционирането на мозъка поради инхибиране (потискане) на невронната функция. В тези случаи се наблюдава намалена умствена острота, нарушена памет.

pH
Снимка: healthandlovepage.com

Важно е да се знае, че не всички органи и тъкани в човешкото тяло работят в рамките на един и същ диапазон на рН. За едни е нужда кисела, а за други -

по-алкална среда.

Има няколко метода, на които може да се разчита за установяване на алкално-киселинното равновесие. Единият от тях представлява взимане на венозна кръв, която се изпраща в специализирана лаборатория. Целта на изследването е да се установи рН на кръвната плазма (течната съставка на кръвта).

За по-голямо удобство на пациента е възможно и изследване на рН на урина или слюнка, но в домашни условия. Това става с помощта на специални индикаторни ленти, чувствителни на киселини и основи. Като се препоръчва да се изследва баланса в урината, защото обичайно рН – то на слюнката варира в широки граници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest