ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци при дефицит на витамин К

Признаци при дефицит на витамин К

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k462
Витамин К
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Витамин К е основният, който помага на кръвта да се съсирва. Освен това той насърчава развитието на здрави кости.

Този мастно-разтворим витамин често се игнорира за сметка на някои други важни витамини и минерали. Въпреки това, той е от съществено значение за човешкото здраве, а дефицитът му не е за подценяване.

Дефицитът на витамин К в своята същност е доста рядко срещано явление. От една страна, той се открива в абсолютно изобилие в зелените листни зеленчуци и някои зелени подправки. От друга, бактериите в червата ни всъщност сами синтезират и отделят витамин K.

Поради това, един от вариантите да се стигне до дефицит на витамин К, е неговото унищожаване от антибиотици. Приемът на тези лекарства унищожава всички бактерии в червата - добри и лоши. Това от своя страна води след себе си проблеми като резистентност към антибиотиците, забавени ментални процеси, затлъстяване, както и не на последно място - недостиг на витамин K.

Въпреки че е изключително рядко срещан, дефицитът на витамин К съществува и е реална заплаха за пълноценното здраве. Ето как да го познаете:

Кости

Лесно получаване на синини или кървене;

Проблеми със съсирването на кръвта;

Фрактури на костите;

Тромбози и нарушено функциониране на кръвоносни съдове;

Незарастващи рани;

Кървене в стомашно-чревния тракт, кървене от венците, тежко менструално кървене или кръвоизливи;

Неконтролируемо кървене при пробождане или при всякакви хирургични интервенции;

Калцификация на хрущялите;

Мозъчен кръвоизлив при новородени.

Тъй като новородените нямат бактерии в червата си, които да произвеждат витамин K, в редица страни като САЩ, Великобритания и Канада, има практика на новородени бебета да се инжектира витамин K.

Така се предотвратяват кървене и кръвоизливи, но за кратко. Редица медици отричат практиката, тъй като според тях причиняването на болка веднага след раждането може да предизвика психо-емоционална травма и физиологична нестабилност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest