ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за задържане на вода

Причини за задържане на вода

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Болки в Краката
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Задържането на вода ни кара да се чувстваме подпухнали и отекли. Състоянието е неприятно и води до занижено самочувствие и унилост. За да се справим с проблема, трябва да открием неговия причинител.

Събирането на вода в организма не трябва да се пренебрегва. Сред видимите признаци са подутите глезени, пръсти на ръцете, подутите гърди и разтегнатият корем. Състоянието е типично за лятото. Много жени страдат от подуване и при наближаването на менструацията.

Това се обуславя от факта, че женските хормони са тясно свързани с балансирането на телесните течности. Освен че съпътства месечния цикъл на всяка жена, задържането на вода продължава и в периода на менопауза. Характерно е за бременността, като често задържането на вода води до подуване и отичане на крайниците.

Една от основните причини за задържане на вода в организма, е високото ниво натрий. Приемът на много сол или храни с висока концентрация на натрий неминуемо стават причина за задържане на вода и подуване.

За да прочистите тялото си от излишното количество натрий, то приемът му трябва да е пропорционален на водата, която пиете. Само така балансът може да е спазен.

Пиене на вода

Задържането на вода често може да е следствие и на занижен прием на вода. Това кара организма да складира вода. От друга страна, в резултат от дехидратация, е твърде възможна появата на симптоми като умора, запек, главоболие, безсъние, мускулни крампи, ставни болки, понижаване на кръвното и световъртеж, подуване на корема, наддаване на тегло, образуване на камъни в бъбреците и т.н.

Единственото решение за справяне с тези проблеми, е приемът на повече вода. Специалистите съветват да се избягват твърде солените, пикантни и мазни храни, тъй като те изискват много вода при процеса на храносмилането им. Това допълнително би утежнило проблема с дехидратацията.

Един от сигурните начини да разберете дали организмът ви се нуждае от повече течности, е по цвета на урината. В случаи на дехидратация, тя е мътна и с тъмен, кехлибарен цвят.

В някои случаи задържането на вода в тялото готовори за ниски нива на витамин В в организма, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания, хормонални проблеми, както и наличието на определени бъбречни проблеми. Състоянието не трябва да се пренебрегва и е най-добре да се обсъди с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest