ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Червеното вино ни пази от депресия

Червеното вино ни пази от депресия

Пиене на червено вино

Червеното вино може да ни предпази от депресивно състояние, посочва се в резултатите на скорошно проучване. Причината за това е ресвератролът, който се съдържа в напитката.

Изследването е дело на специалисти от университета на Южна Каролина. Учените са използвали за изследването мишки, които подложили на силен стрес. След това ги избавили от това състояние с помощта на натуралното противовъзпалително средство ресвератрол.

Оказва се, че тази съставка на червеното грозде и виното, потиска възпалителните процеси и не дава възможност да се развие депресивно състояние.

За да бъдат потвърдени тези изследвания, специалистите трябва да направят няколко опита и с хора. Ресвератролът се съдържа и в някои хранителни добавки – тази съставка е обект на изследване от дълго време.

Предишно изследване показва, че благодарение именно на ресвератролът, червеното вино може да предпази кръвоносните съдове.

Освен това стана ясно, че нивата на познатия като лош холестерол, могат да бъдат намалени с чаша червено вино. Друго изследване посочва, че ресвератролът предпазва от диабет и ни пази от прекалено наддаване на килограми.

Червено вино

На този етап няма официално потвърждение на това проучване, тъй като опитите са се провеждали единствено с животни. Популярният „френски парадокс“ също е свързан с червеното вино.

Във Франция нивото на сърдечно-съдовите заболявания е доста ниско, а предвид любовта на всички французи към храната, тютюнопушенето и алкохола, това изглежда странно.

Предполага се, че основната причина е, че французите консумират доста червено вино. Известно е, че ресвератролът в гроздето предпазва организма от свободните радикали, които се образуват под въздействие на слънцето, тютюнопушенето, постоянния стрес и пр.

Ресвератролът успява да ги „улови“ и съответно да ги неутрализира, а успоредно с това, активните съставки на червеното вино стимулират обновяването на клетките. С други думи – стареенето на организма се забавя.

Съвсем скоро учени откриха ново вещество в алкохолната напитка – това е ендотелин 1. За него е известно до този момент, че може да намали опасността от атеросклероза и сърдечно-съдови проблеми. На този етап единственият източник на ендотелин 1 е червеното вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest