ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Кратка биография на Параскева Джукелова

Кратка биография на Параскева Джукелова

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k450
Параскева Джукелова

Параскева Джукелова e българска актриса, родена на 14 ноември 1970 година в град Панагюрище. Завършва специалност актьорско майсторство през 1992 година в НАТФИЗ. Ръководител е от проф. Стефан Данаилов.

Параскева Джукелова има запомнящи се роли както в театъра, така и в постановки и редица български игрални филми. Дебютът ѝ е в Народния театър „Иван Вазов”, където играе в ролята на два персонажа във „Великият комбинатор”. От 1992 до 1997 година работи там като актриса на свободна практика.

Ролите на Параскева Джукелова няма как да останат незабелязани сред театралната публика. Тя често се превъплъщава в жената прелъстителка, като успешно съчетава този образ с поведението на аристократка. Почитателите ѝ са категорични, че тя е жена в пълния смисъл на думата.

Запомнящи са нейните изяви още в Сатиричния театър "Алеко Константинов", общински театър "Възраждане" и Театър "Българска армия". Играе в постановките "Бягащи странници" от Алексей Казанцев, "Кожа и небе" от Димитре Динев, "По-големият син" от Александър Вампилов и още много други.

Първият филм, в който играе, се снима през 1989 година и се каза "Кмете, кмете". През годините следват филмите "Аритмия" през 1992 г, "Сезонът на канарчетата" през 1993 г, "Суламит" през 1997 г, "Асистентът" и "Емигранти" през 2002 г, "Изпепеляване" през 2004 г, "Време за жени" през 2007 г, "Джулай" от 2012 г и "Съдилището", от 2014 година.

Джукелова на два пъти е носител на престижната награда Златна роза за най-добра женска роля, във филмите "Сезонът на канарчетата" и "Изпепеляване". Освен в български продукции, тя взима участие и в чуждестранни. През 2001 г се снима във филма "Версенженторикс", през 2003 в "Air Marshal" и "I Am David", а през 2005 г е екранна партньорка на Патрик Суейзи във филма „Икона“.

Освен в света на театъра и киното, Параскева Джукелова има множество участия в телевизионни филми и сериали. Дори се изявява като телевизионна водеща в предаването за българско кино „Понеделник 8 и 1/2“ по БНТ. От 2012 година играе в популярният български сериал „Къде е Маги? , в ролята на Катерина Андонова.

В личен план Параскева Джукелова е женена за режисьора Виктор Божинов. Двамата имат дъщеричка, зачената ин витро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest