ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци за недостиг на витамин В8

Признаци за недостиг на витамин В8

МаринаМарина
Джедай
46821
признаци за недостиг на витамин В8
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Инозитолът (Витамин В8) се открива в редица растителни и животински видове, както и може да бъде създаден и в лабораторни условия.

Това вещество е водноразтворимо и нужно в много малки количества за правилното функциониране на органите и системите в организма.

Витамин В8 е ценен при овладяването на диабетична невролотична болка, при паническо разстройство, висок холестерол, безсъние, злокачествени заболявания, депресия, шизофрения, болест на Алцхаймер, аутизъм, за насърчаване растежа на косата, при някои кожни заболявания и много други.

Витамин В8 се използва и за лечение на поликистозни яйчници, както и при липса на овулация. Показен е още при повишено артериално налягане и високи нива на тестостерона.

Установено е, че до недостиг на инозитол се стига рядко. Въпреки това съветите са да се ограничи приемът на кофеинови продукти и ако говорим за кафето, то нека дневно да не се приемат повече от две чаши.

ядките набавят витамин В8

Симптомите на недостиг на витамин В8 са свързани с кожни прояви, намалено производство на РНК и ДНК, намаляване функцията на някои хормони в тялото, поява на гъбични заболявания.

Други симптоми са гадене и повръщане, мускулни болки, летаргия, депресия, раздразнителност, объркване, сънливост, белодробни инфекции, повишен холестерол, запек, проблеми със зрението, косопад, екземи и атаксия.

Различни сериозни усложнения от недостиг на витамин В8 включват метаболитна ацидоза, чернодробна стеатоза, конвулсии и други. И макар рядко да се стига до инозитолна недоимъчност, все пак е възможно. При по-продължителна недостатъчност на витамин В8 може да се стигне до кома.

Има начин човек да избегне тези състояние, консумирайки редовно продукти, съдържащи витамин В8. Такива са ядките и пълнозърнестите храни, както и яйчният жълтък, бобовите растения, бананите, карфиолът, гъбите. Също инозитолът се открива и в черния дроб, стафидите, зелето, пъпешите, всички цитрусови плодове без лимоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest