ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Кристиан Лакроа

Великите дизайнери: Кристиан Лакроа

Кристиан Лакроа

Кристиан Лакроа е синоним на иновативност, фантазия и изящество. И макар до преди няколко десетилетия модната къща на френския дизайнер да бе на върха, очаровайки света на богатите, днес Кристиан Лакроа е повече от щастлив, дори след фалита на империята си.

Талантливият дизайнер е роден през 1951 г. във Франция. През детските си години е запленен от борбите с бикове и джипси-културата. Прекарва часове наред в музеите на изкуствата, а четивото му са книгите за гръцката митология.

През 1969 година, след като завършва гимназиалното си образование, се премества в Монпелие да следва История на изкуството в местния университет. През 1971 година се качва на още по-високо стъпало в образованието – мести се в Сорбоната в Париж. Докато прави дисертация за дрехите в живописта на 18-ти век, Кристиан Лакроа следва програма по музейни изследвания в Екол дьо Лувър.

През 1978 година той започва работа в модна къща Ермес и така завинаги остава в света на модата. През 1987 г. отваря врати собствената му модна къща, носеща неговото име. Със своята балонна пола Le pouf Лакроа бързо се превръща в един от най-известните дизайнери на 20-и век.

Колекциите на Кристиан Лакроа до 1994 година са базирани на ретро културата и фолклора. През 1995 година пуска линия кърпи, която свързва модата и лайфстайла.

Кристиан Лакроа вече не притежава модната си къща, но основаната през 2005 г. от него фирма XCLC, с която прави вътрешен дизайн за хотели и парфюми, все още е негова. Самият бивш моден диктатор се отдава на голямата си страст – създаване на театрални костюми.

Рокля на Кристиан Лакроа

Всъщност, това не е нищо ново за талантливия дизайнер, тъй като той се занимава със сценично облекло от повече от 20 години и неведнъж е признавал, че това е истинската му страст.

Дрехите му винаги са съдържали нещо драматично, театрално - робите в стил Мария-Антоанета или полите с обръчи и дантели в стил Бел Епок освен на подиума, можеха да се впишат и на сцената.

От март до юни през 2009 година в Националния музей на Сингапур се състоя изложба Christian Lacroix Costumier с костюми на талантливия Лакроа за театър, опера, танци и музика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest