ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо усещаме тежест в стомаха?

Защо усещаме тежест в стомаха?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k494
Подут стомах
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Едно от най-честите оплаквания в клиничната медицина и изобщо във всекидневието, е тежестта в стомаха. Тя се проявява по всяко време, дори когато не сме яли нищо.

Чувството на тежест в стомаха често засяга младите хора. Ако се проявява епизодично, то най-вероятно се дължи на особености във формата на стомаха. При високите и слаби хора той е удължен, при други е каскаден, т.н. Това не е повод за притеснение.

Нарушеният мотилитет на стомаха е друга възможна причина на тежестта. Представлява нарушена функция на стомаха и лесно се преодолява. Ако тежестта в стомаха се усеща най-вече след хранене, може да става въпрос за редица леки, както и сериозни заболявания.

Подутият стомах, придружен с повишеното образуване на газове, се нарича метеоризъм. Състоянието се причинява от нормално обитаващите дебелото черво микроорганизми, които се затрудняват при преработката на грубите целулозни храни като плодовете и зеленчуците. От това следва подуване на червата и чувство за тежест.

Състоянието е следствие на няколко основни грешки по време на хранене – поемането на повече въздух, поглъщане на храната без да е добре сдъвкана, пиенето на течности, особено със сламка, консумацията на газирани напитки, прекаляването с газобразуващите храни като картофи, бобови култури, зеле, царевица, пшеницата и пълнозърнестите продукти.

Тежест в стомаха

Обикновено пациентите с оплаквания за тежест в стомаха веднага се изследват за гастрит и язва. Гастритът се съпровожда с тъпа болка в коремната област. С подобни симптоми се характеризират и други стомашни заболявания като рак на стомаха.

Чувството на тежест в стомаха при хората на средна и напреднала възраст не е за подценяване, особено ако се проявява постоянно. Налага се бързо да се изясни състоянието на стомаха. Консултацията със специалист е наложителна.

В редки случаи, особено, когато чувството за тежест и тъпа болка са почти постоянни, може да става въпрос за увреждане на други органи в областта на корема – далак, панкреас, дебело черво, жлъчен мехур или черен дроб.

Състоянието засяга най-вече хора на средна и напреднала възраст и изисква незабавна консултация с лекар, както и провеждане на нужните изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest