Студова алергия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Студова алергия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Един от най-неприятните здравословни проблеми, с които се сблъскват хората през зимните месеци, е студовата алергия. Това е заболяване, при което има известна генетична обвързаност, но не във всеки случай. Младите жени и децата са най-потърпевшите от студова алергия.

Температурните колебания оказват негативно влияние върху страдащите от студова алергия, защото кожата реагира на дразненията и става твърде суха, зачервена и силно раздразнена. Състоянието е познато като студова уртикария заради характерния кожен обрив, който се появява. Сърбежът може да е толкова силен, че да не може да се овладее без прилагането на определени лекарствени средства.

Причини за студова алергия

Все още не са изяснени напълно причините за възникване на тази алергия. Генетичният фактор не обяснява напълно заболяването, говори се и за физиологични особености при всеки индивид.

Алергията се отключва от студен вятър, а понякога и при пинене на студени напитки.

Ниските зимни температура в комбинация с влиянието на климатици и парно отопление са основни фактори, които водят до изсушаване на кожата и честото ѝ разраняване. В резултат на това защитните способности на кожата постепенно отслабват, което значително улеснява размножаването на гъбички и бактерии и резултатът е един – възпалителни процеси.

Сериозните температурни разлики между затоплените помещения и студа навън могат да предизвикат дори термичен шок – свиват се кръвоносните съдове, наблюдава се лющене на кожата, зачервяване и болезнено разраняване.

Когато човек със студова алергия се изложи на ниски температури, започва обезкървяване на кожата. Възможно е дори да се стигне до цианоза – лилави петна, парене и сърбеж. Намалената имунна защита провокира още прояви като запушване на носа, кашлица, зачервяване на очите и отпадналост.

Симптоми при студова алергия

Студовата алергия не се проявява, когато човек е навън, а когато влезе в топло помещение. Кожният обрив е най-характерен за състоянието, но той не се наблюдава само по откритите части на тялото – лице, уши и ръце, а може да се открият и обриви и по други части – например вътрешната част на бедрата.

Съпътстващи симптоми могат да са подутите и разранени устни, кихане, сълзене на очите, болки в главата, подуване на очите. Всички тези прояви могат да траят и няколко часа.

В по-леките случаи уртикарията се появява само на откритите части, но тежките форми предизвикват сърбеж по цялото тяло. Понякога студовата алергия не позволява на човек да яде сладолед или да пие студени напитки през лятото, защото в момента, в който кожата се допре до студена повърхност, симптомите веднага се проявяват.

Диагностициране на студова алергия

Откриването на студовата алергия става лесно и дори може да се направи в домашни условия. За целта върху кожата на ръката се слага бучка лед, която се задържа за 5-6 минути и се маха. Щом кожата се затопли се получава типичния обрив за студовата алергия. Все пак е препоръчително да не се поставя диагноза само в домашни условия, а да се посети специалист.

Възможно е болките и отоците по ръцете да не са причинени от това състояние, а от синдром на Рейно, при който кръвоносните съдове се свиват при студ и кръвта не достига до пръстите, в резултат на което те побеляват и започват да се усещат болки. Затова диагностицирането от лекар е задължително.

Лечение на студова алергия

Все още няма лекарство, което може напълно да излекува тази алергия. Прилагат се антихистамини, които се пият в определени дози. И тъй като няма конкретен начин за справяне с алергията, всеки човек трябва да взема мерки за облекчаване на състоянието. На студа трябва да се излиза с шал, шапка, ръкавици, дебели чорапи и обувки.

Не бива да се стига до разраняване на ръцете – мазането с крем преди излизане е препоръчително. Лицето също трябва да бъде намазано с крем, а в чантата винаги трябва да има антихистаминов препарат, в случай че се обострят симптомите.

Плодове

Пушачите трябва да спрат цигарите, защото според редица специалисти тази група хора страда от системен недостиг на витамин С, което състарява по-бързо кожата, изсушава я и по този начин подпомага появата на микрораничките по кожата.

Предпазване от студова алергия

Предпазването от студовата алергия се изразява в засилване на имунната система и недопускане за силно изсушаване на кожата. Препоръчва се прием на богати на витамини А, Е и С храни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни