ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вредите от слънцезащитните кремове и лосиони

Вредите от слънцезащитните кремове и лосиони

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k477
Слънцезащитен крем

Една от най-важните грижи на съвременния човек, е грижата за кожата и превантивната защита от слънцето. Често обаче слънцезащитните продукти съдържат в себе си вещества, които също могат да нанесат немалко вреди.

Така например, повечето слънцезащитни продукти имат силно химичен състав. Само поглед към съдържанието е достатъчен, за да се откажем напълно от тях.

Излагането на слънце, е най-добрият начин за добиване на витамин D. Слънцезащитените продукти обаче блокират производството на витамин D в кожата.

Нови изследвания дори показват, че хора, които прекарват по много време навън и не изгарят, са по-малко застрашени от появата на меланома.

Важно е да знаем колко време можем да прекарваме под слънчевите лъчи без слънцезащитна козметика. Когато кожата придобие лека розовина, оставането на слънце без защита след това вече може да навреди на кожата и организма ви.

Съставките в слънцезащитната козметика попадат не само върху кожата, а и в кръвта. Особено податлива на подобна абсорбация, е детската кожа. Поради това не трябва да се използва козметика, чиито състав е неизяснен.

Едни от най-често срещаните съмнителни и токсични съставки, които е добре да се избягват, са Oxybenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Phenylbenzimidazole, Para amino benzoic acid, Avobenzone, Sulisobenzone, Menthyl anthranilate, Trolamine salicyclate и Octocrylene.

Слънцезащитен  продукт

Много слънчеви кремове съдържат салицилати, които са безвредни в своята същност. В някои случаи обаче могат да се появят алергии, под формата на обриви и раздразнение по кожата. Най-често използваните салицилати са ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate, isotridecyl salicylate и neohomosalate.

Други субстанции, които по своята същност са безвредни, но могат да активизират алергии при чувствителните ползватели, са кожните защитници PABAS, включително и р-аминобензоена киселина, ethyl dihydropropyl PABA, Padimate -O, Padimate А, глицерил PABA и Тринатриев EDTA.

Парабените са най-широко използваните консерванти в слънцезащитната козметика. Тъй като са извлечени от растителни и петролни източници, те могат да предизвикат дразнене на чувствителна кожа.

Оказва се, че те са и ксеноестрогени, hormonedisruptors – вещества, които, когато се абсорбират през тялото, имитират женския хормон естроген. По този начин те могат да нарушат хормоналния баланс в тялото ни. Подобни химични вещества имат кумулативен ефект и водят до увеличаване риска от рак на гърдата и спад на мъжкия брой сперматозоиди.

Алергични реакции, зачервяване на кожата и раздразнение на очите, могат да предизвикат и ароматите, които се добавят в кремовете за слънце. В състава им те най-често са обозначени като "парфюм".

Може би най-голямата вреда, която нанасят слънцезащитните продукти, е заблудата, че използването им позволява безразборното излагане на слънчевите лъчи. Това е безкрайно погрешно схващане и носи печалба единствено на производителите на тази козметика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest