Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Почти половината хора не се целуват

Почти половината хора не се целуват

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190115
Целуване

За голяма част от хората целувката може да е израз на любов, но за много други тя няма същата стойност. На тях идеята за подобен акт дори им се струва крайно неприятна. Това стана ясно от изследване на специалисти от САЩ, цитирано от вестник Индипендънт.

Проведеното американско проучване анализира навиците за целуване на повече от сто и шестдесет култури от цял свят. След като се запознали с техните традиции, учените установили, че едва 46 процента от партньорите се отдават на целувки с половинката си. Резултатите от изследването напълно оборват доскорошното твърдение, че целуването е универсален акт.

От анализите на американските учени става ясно, че от десет европейски култури едва седем са склонни да впият устни в тези на любимия.

Оказва се също така, че в Северна Америка целуването е характерно само за осемнадесет от общо тридесет и три изследвани култури, а в Латинска Америка - за четири от тридесет и три.

Стара Двойка

В Близкия изток обаче резултатите са по-добри. Изследователите са установили, че за всички от десетте проучени култури целувката е нещо нормално.

Специалистите от университета на Невада, Лас Вегас, и университета на Индиана имат своето обяснение защо целувките не се приемат еднакво от всички човешки общности. Според тях западният етноцентризъм е отговорен за появата на погрешното схващане, че целувките са универсални.

По думите на изследователите най-вероятно нашите предшественици също не са се целували, тъй като в примитивните култури не присъства кой знае каква информация за целуването. Не е изключено целувките да се свързани с еволюцията на човешките индивиди, а не с романтиката.

Каквато и да е истината обаче, едно е сигурно - целувките допринасят значително не само за подобряването на настроението ни, но и за запазването на нашето здраве.

Досегашни изследвания по темата доказват, че хората, които се целуват по-често, имат по-силен имунитет. Освен това целувките са отговорни за засилването на адреналина и за по-добрата физическа и умствена активност при хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest