ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Силата на лечебния масаж

Силата на лечебния масаж

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k451
Лечебен масаж
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Лечебният масаж има универсална сила. От години се прилага не само за релакс, а и за лечение. Той доказано премахва болката и схващанията, подобрява кръвообращението и укрепва целия организъм.

Лечебният масаж е кинезитерапевтичен метод, при който чрез различни масажни похвати се нанасят подбрани и дозирани дразнения на кожата. Това се прави с цел да се предизвика профилактично лечебно въздействие върху тялото.

Лечебният масаж се прилага на гърба. Чрез него се въздейства не само върху кожата, а и върху всички тъкани и дори вътрешните органи. Той помага на цялото тяло да освободи напрежението и да се почувства релаксирано и отпуснато.

Класическият лечебен масаж обикновено трае трийсе минути. Времето е напълно достатъчно да се въздейства на цялата мускулатура и прилежащите тъкани, като в същото време се предотвратяват дразнения и претоварване на кожата.

Силата на лечебния масаж се разглежда на биохимично и физиологично ниво. Тя протича в три етапа. Първият е механичното въздействие на лечебния масаж. При него кожата се обработва с цел да се разнесат отоците и другите образувания.

Масаж

Второто въздействие на лечебния масаж е рефлекторното. Масажът влияе на рефлексната дъга в тялото, която приема и предава импулси. Те се пренасят до централната нервна система, от която се получава отговор, под формата на зачервяване. Следват отпускане и релаксация.

В третият случай масажът се провежда с цел подобряване на кръвообращението. При обработката на кожата се стимулират активно биологичните вещества, които започват да въздействат върху целия организъм. По този начин изчезват натоварването, стресът и болката.

Когато пациентът има определен здравен проблем, лечебният масаж трябва да се прави поне три пъти в седмицата, докато се постигне желаният обезболяващ ефект.

След десетдневен курс с масажи три пъти седмично, се продължава профилактично с по един масаж на седем дни. Масаж не се прави при наличие на инфекциозно заболяване, висока температура и наличие на злокачествени тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest