ezine.bg»Статии»Семейство»Сватба»Съвети при избора на халки

Съвети при избора на халки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Сватбени халки

Изборът на сватбени халки е важен, тъй като тези пръстени остават до живот. Освен по красота те се избират и по практичност и удобство.

При избора на халки задължително трябва да се вземе предвид устойчивостта и трайността им. Все по-модерни стават халките от два или три цвята злато, комбинация от различни метали, оксидации, камъни, мозайки и емайли. Те са интересни и необичайни, но в някои случаи не гарантират нужното качество и дълъг живот.

Сватбената халка ще стои на ръката ви всеки ден, докато сте женени, и ще бъде подложена на всякакви фактори като вода, слънце и удари. Различни елементи като позлатата и матирането например се изтъркват с времето.

Камъните могат да се отлепят, ако не са хванати добре, което не е приятно, особено ако са скъпоценни или са семейна ценност. Емайлът на някои халки въпреки красивите цветове, които постига, се наранява лесно.

Ако все пак изберете да заложите на халки с различни елементи, е задължително да поискате гаранция от бижутера. Добре е предварително да огледате бижуто - дали някои орнаменти не се клатят и дали вече няма различни потъмнявания и неравности.

Изключително неподходящи са мозайките от натрошени камъни. Те са податливи на пропукване от удари или разлепване, особено ако се мокрят често, което е неизменна част от ежедневието. Най-подходящи са оксидациите и декоративните издрасквания и очертания по халките. Те са най-трайни, безопасни и подходящи за продължително носене.

Цветът на халките може да варира. Имате избор между класическо жълто, оцветено с примеси такова, устойчивата, но и по-скъпа платина, както и наскоро завърналото се в модата на халките – сребро. Всичко зависи от личното ви предпочитание и средствата, които сте отделили.

При избора на халки от огромно значение е и тяхната ширина. Обикновено се изработват еднакви за двамата младоженци или пък по-тънка за булката и малко по-широка за младоженеца. С ширината не трябва да се спекулира твърде много, тъй като тя става неудобна за носене, когато се свива пръстът и при хващане.

Ако направите халката си прекалено тясна пък, рискувате след години носене тя да се скъса или да има проблем при гравирането. Перфектните модели варират между 3.5 и 7 мм.

Последно се прави гравирането. То може да е два вида – ръчно или лазерно. И двата варианта са подходящи и се избират спрямо личните естетични предпочитания. За целта разгледайте мостри от шрифтове, за да добиете реална представа как ще изглежда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest