ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Странични ефекти от приема на имуномодулатори

Странични ефекти от приема на имуномодулатори

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
имуномодулатори

В наши дни понижената имунна система се смята за виновна за повечето заболявания. Укрепването ѝ е една от главните задачи на съвременната медицина. Като най-добър метод за това някои смятат приемът на имуномодулатори.

Имуномодулаторите са широко използвани продукти, най-вече по време на простуди, грип и епидемии. Повечето хора смятат, че те са напълно безопасни и ги приемат, без да се замислят дали нямат определени противопоказания.

Специалистите обаче смятат, че за укрепване на имунната система можем да се използват много по-простички и безопасни природни средства. Освен това те съветват преди да пристъпим към прием на определени имуномодулатори, да си направим нужните изследвания.

Въпреки това много от лекарите предписват имуномодулатори без провеждане на допълнително изследване. Те се обосновават с това, че тези средства са безвредни и ако не помогнат, то поне няма да навредят. Истината обаче е, че за да бъдат предписани, тези средства трябва да се съобразят с имунограмата, тъй като оказват силно и системно въздействие върху имунитета.

Приемът на имуномодулатори говори за това, че благодарение на тях ефикасно се повлияват широк спектър от болести. Един от негативите обаче е, че повечето препарати, използвани в имунологията, са се появили едва преди 10-15 години.

Те не са подложени на всички необходими изследвания относно безопасността за продължителен период от време. Поради това не е препоръчително да се приемат неконтролирано и без знанието на лекар.

Витамини

Изобщо в наши дни показанията и това кога трябва да се приемат имуностимулатори са много размити. Въпреки това съществуват няколко важни правила, които лекарите трябва да спазват, когато назначават такива лекарства.

На първо място, лекарят не трябва да предписва подобни препарати, преди да е препоръчал традиционното лекарство за една или друга болест. Имуномодулаторите спадат към лекарствата от тип втори подбор и следва да се приемат само при неефикасност на основното лечение или при липса на стандартна терапия. Освен от данните от имунограмата лекарят трябва да се ръководи и от това как протича болестта.

Друг важен момент е това, че имуномодулаторите не трябва да се приемат продължително. При профилактика максималният срок на прием е две седмици. Освен това не трябва едновременно да се приемат няколко еднакви по действие препарата. След приключване на курса на лечение задължително трябва да се назначи повторен преглед.

И все пак въпреки ползите, които могат да донесат имуномодулаторите, е препоръчително желаното подсилване на имунната система да се постигне с много по-прости методи, като прием на лук и чесън, шипкова настойка и отвари от лекарствени билки и витамини.

Заложете на здравословното хранене, чистия въздух и разходките сред природата, както и физическата активност. По този начин може да избегнете евенталните рискове, които носи приемът на подобни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest