ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Ефективни упражнения за изправена стойка

Ефективни упражнения за изправена стойка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Неправилна стойка
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Правилната поза на тялото и изправената стойка са важни както за естетическия изглед на човешкото тяло, така и за неговото здраве. Ако не се вземат мерки, с течение на времето неправилната стойка оказва огромно влияние върху гръбначния стълб, раменете, бедрата и коленете.

Това може да доведе до структурни недостатъци, следствие на които се появяват болките в ставите, както и намалената гъвкавост и отслабване на мускулите.

За да се предпазим и за да коригираме тези проблеми, е нужно да обърнем внимание на стойката си. По природа тялото ни не е направено, за да седи по осем часа на ден.

Дори да се налага обаче, има няколко упражнения, които могат да ни помогнат да победим лошата поза и да се предпазим от по-сериозни последствия. Те са лесни и отнемат само по няколко минути на ден. А резултатите не закъсняват. Ето кои са те:

Плъзгане по стена

Упражнението е добро за коригиране на увисналите рамене и изправяне на стойката. За целта застанете с гръб към стената, като опрете на нея главата и гърба. Разперете ръцете си на стената и ги плъзгайте нагоре и в страни. Задръжте за няколко секунди в най-високата точка, след което ги свалете обратно. Упражнението се изпълнява 12 пъти. Може да се практикува във всеки удобен момент.

Баланс

Упражнението се прави с цел отпускане на хип флексорите и укрепване на седалищните мускули. Застанете изправени. Поемете въздух и поставете левия крак на седалката на стол. Коляното трябва да е сгънато на 90 градуса.

Дупето се стяга, а дясната ръка се издърпваме дясната над главата толкова високо, колкото можете, като леко се накланяте наляво. Задръжте 30 секунди, след което повторете упражнението с другия крак. Може да се повтаря неограничен брой пъти през деня.

Гръбначен стълб

Цялостно изправяне

Седнете на стол с гръб на облегалката. Тя трябва да стига до средата на гърба под нивото на мишниците. Ръцете се поставят зад главата. Лактите се допират максимално един до друг. Гърбът се извива в арка назад, като натискате с лакти встрани и издишате. Задръжте до 3. Упражнението се поставя 12 пъти.

Добре е упражнението да се повтаря многократно през нея. Трябва да свикнете да го правите постоянно – по време на рутинните ангажименти, на работа и у дома.

Тези три лесни упражнения са пътят към изправената стойка. Освен че ще ви помогнат да сте по-изправени, те ще ви накарат да изглеждате по-високи, красиви и уверени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest